ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Oriona pārbaude tuvojas


Publicēts: 13.03.2008

Visiem ir zināms, ka tā saucamie šatli jeb ASV vairākkārt izmantojamie kosmosa kuģi ir novecojuši. Ar Krievijas raķetēm arī tālu netikt. Par Ķīnu vispār nekas nav saprotams. Ir skaidrs viens - jānāk jaunam kosmosa kuģim, kas būtu piemērots tālākiem lidojumiem - uz Mēnesi, Marsu un, kas zina, varbūt vēl tālāk. Šāds kosmosa kuģis top un mazāk kā pēc 12 mēnešiem notiks tā pirmie lidojuma testi.

Constellation (Zvaigznājs) programmas ietvaros notiek jauna tipa kosmosa kuģa izstrāde, kas nodrošinās ne tikai cilvēka atgriešanos uz Mēness 2020. gadā, bet iespējams nogādās pirmos civilizācijas pārstāvjus uz Marsa.

Plānotais lidojums ilgs tikai 90 sekundes un notiks Zemes atmosfēras ietvaros. Starts notiks Ņūmeksikā, 2008. gada beigās. Šīs pārbaudes jeb PA-1 ietvaros tiks testēts apkalpes modulis Orion un cilvēku evakuēšanas mehānisms. Kā nesējraķete tiks izmantota Ares I tipa raķete. Testa uzdevums ir pārbaudīt izstrādātā evakuācijas mehanisma efektivitāti, ja astronautiem ir nepieciešams pamest kuģi, kad tas vēl atrodas zemā orbītā vai uz Zemes.

Orions ir apkalpes modulis, kas paredzēts četru apkalpes locekļu pārvadāšanai uz Mēness orbītu un vēlāku nogādāšanu atpakaļ uz Zemes. Orionu būs iespējams izmantot arī satiksmes nodrošināšanai uz un no SKS, pārvadājot līdz sešiem apkalpes locekļiem.

Starta avārijas situācijas gadījumā modulis tiek atdalīts no nesējraķetes un ar dzinēju palīdzību "aizšauts" aptuveni 1 km augstumā un 1 km sāņus no starta laukuma. Oriona modulis uz Zemes atpakaļ nolaidīsies ar izpletņu palīdzību.

Apkalpes moduļa testa versija precīzi atbilst Oriona modulim gan pēc izmēriem, gan konstrukcijas, gan masas. Nākotnē paredzēts pievienot datorus, instrumentus un citas instalācijas, lai vēl precīzāk modelētu situācijas.

Nākamie nolaišanās un pacelšanās testi Ņūmeksikā paredzēti 2009. un 2010. gadā. Kenedija kosmodromā notiks paralēli izmēģinājuma lidojumi 2009. gadā.

"Šie lidojumi vai nu apstiprinās, ka mūsu izstrādātā sistēma darbojas, vai arī atklās defektus un palīdzēs tos izlabot," pastāstīja Oriona projekta dalībnieks Gregs Stovers. "Mēs uzskatām, ka katrā misijā, kurp dodas cilvēki, evakuācijas sistēmai jābūt visuzticamākajai, lai gan ceram, ka to nekad nevajadzēs izmantot."

Oriona moduļa salikšanas video (NASA).
Orion moduļa sagatavošanas darbu fotgalerija.

NASA

Komentāri

  1. cydonia tieši 13.03.2008 domāja šādi:

    shuttles kontrakti kā zināms beidzas 2010.gada 31.decembrī. visi lidojumi jau labu laiku kā sazīmēti. pēdējais paredzēts 2010.gada jūlijā. apmēram pirms gada nasa publicēja lidojumu grafiku jaunajiem cev (crew exploration vehicle), nesen pārsauktiem par orion. ares 1 nesēja izmēģinājumi no 2008-2011. orion (reālā aparāta, ne maketa) testi sāksies 2012. pirmais orbitālais lidojums - orion 3 2013.gada septembrī. vēl viens automātiskais orion 4 2014.gada jūlijā. pirmais pilotējamais orion 5 2014.gada septembrī. orion 7 2015.gada maijā uz staciju. ...bla bla bla... mēness testi nesējam ares 5 2018.gada jūnijā. pilotējama misija mēness orbītā ar nolaišanās aparāta testiem 2019.gada jūnijs. un visbeidzot orion 13 (kāds laikam joko :) mēness misija ar izsēšanos 2019.gada decembrī. šķiet nolaišanās aparāts varētu saukties altair. vēl ir ieplānots orion 14 uz mēnesi 2020.gada jūnijā. (par šo gan nav zināmas nekādas detaļas). ps. pēc apollo 13 drāmas, nasa izlaida sts 13 numuru shuttlēm, tāpēc daudzi tagad pievērš pastiprinātu uzmanību pirmai mēness misijai ar numuru 13. bet jāsaka, sts 13 arī ir vienīgā programma, kur numur 13 ir izlaists. izņemot apollo 13, visas citas (soyuz-13, soyuz t-13, soyuz tm-13, cosmos-13, explorer 13, discover 13, iss expedition 13, venera 13) ir bijušas caur caurēm sekmīgas.

    bildēs orion kuģi ļoti atgādina apollo. tomēr tie lielāki, modernāki, ar lielākām iespējām. daži saka "apollo on steroids". apollo varēja nolaisties uz mēness tikai ekvatora tuvumā. orioni varēs jebkur. īstenībā, ne tikai uz mēness. nasa pieprasītais dizains paredez orionu misijas uz tuvējiem asteorīdiem, uz marsu, vai arī piemēram, uz saules-zemes L2 (lagrange) punktu, kur plānots izvietot jauno James Webb space telescopu. tas ir apmēram 1,5 miljoni km no zemes.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!