ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Orbitālā Oglekļa Observatorija :( (papildināts Feb.25)


Publicēts: 25.02.2009

Šorīt 9:55 GMT (11:55 Latvijas laiks) notika plānotais OCO (Orbiting Carbon Observatory) misijas starts. Diemžēl, izskatās, ka kļūme ir pārvilkusi strīpu misijai.

OCO misija bija plānota atmosfēras, okeānu un Zemes virsmas novērojumiem no polārās orbītas. Pamatā tie būtu CO2 mērījumi, kas dotu iespēju labāk novērtēt un prognozēt laika apstākļus, klimata izmaiņas, dabas katastrofas un globālo sasilšanu.

  • Trešdien, 18.februārī, sekmīgi tika pabeigta nesēja uzstādīšana Vandenberg kara bāzes kosmodromā.
  • Svētdien, 22.februārī, tiek veiktas pēdējās pārbaudes un dots ”GO”.
  • Šodien, 24.februārī, 9:55 GMT notiek sekmīgs starts.
  • T+ 4 minūtes 30 sekundes, visas trīs nesēja pakāpes savu darbu ir padarījušas, OCO atrodas brīvā, balistiskā, elipses trajektorijā, kuras augstākajā punktā ceturtā pakāpe piekoriģēs OCO orbītu līdz cirkulārai.
  • T+ 12 minūtes 30 sekundes, ceturtā pakāpe ir beigusi darbu, OCO atrodas paredzētajā orbītā.
  • T+ 13 minūtes. KĻŪME, konuss, kas klāja OCO ceļā augšup nav atdalījies. Iemesli vēl nav zināmi. Kļūme vadības komandās, kļūme pirotehnikas iekārtās, kurām bija jānospridzina nost konuss, vēl kas cits.

Grūti pateikt, vai tur vēl kas darāms. Patreiz misija skaitās izgāzusies. $273 miljonus vērtā zonde ir zaudēta. NASA startu komentators George Diller: ”Izkatās, mums ir problēmas ar konusa atdalīšanos. Tas vai nu nav atdalījies, vai arī nav atdalījies kā nākas. Dati, kurus iegūstam par konusa atdalīšanas procedūru neizskatās tā kā tiem vajadzētu. Patreiz mēs zinām, ka mums bija nesekmīgs starts un nebūs sekmīga OCO misija.”

Šodien gaidāmas vēl vairākas preses konferences. Iespējams uzzināsim ko vairāk.
Resursi tīklā: OCO siteOCO gatavošana startam.

Papildināts Feb.25.

Papildinājums varbūt nedaudz konfliktē ar manis iepriekš teikto, bet sākumā informācija pienāca gana saraustīta un pretrunīga.

Chuck Dovale (NASA's Expendable Launch Vehicle launch director). ”Starts noritēja normāli. Pamata pakāpe darbojās 1 minūti 24 sekundes. Tad tika palaista pirmā pakāpe. Tā darbojās normāl 2 minūtes 43 sekundes. 5 sekundes vēlāk tā atdalījās ļaujot palaist otro pakāpi. Šai brīdī ir paredzēta konusa nomešana. Mēs saņēmām apstiprinājumu, ka komanda ir sekmīgi nodota, taču drīz pēc tam arī apstiprinājumu, ka konuss nav atdalījies.”

John Brunschwyler (Orbital Sciences Corporation). ”Konusam ir ievērojams svars un kad tas atdalās mums ir paātrinājuma lēciens. Tas nenotika, tāpēc turpmākā cēļā augšup nācās vest papildus svaru un mēs nesasniedzām plānoto orbītu. Netika sasniegts pietiekami liels ātrums, netika sasniegta orbīta un lidaparāts iegāzās okeānā netālu no Antarktīdas krastiem.”

John Brunschwyler arī paskaidroja, kā notiek konusa atdalīšanās. ”Konuss tiek atdalīts nosūtot virkni elektrisku signālu. Konuss sastāv no divām daļām un tam tiek nosūtīti divi primārie signāli un vēl divi papildus. Tiem jāiedarbina atdalīšanās mehānisms pa vertikālo līniju. Pēc 80 milisekundēm līdzīgi signāli tiek raidīti uz konusa pamatni. Mēs zinām, ka komandas tika nodotas pareizi, ka strāvas līmeņi bija atbilstoši un elektriskie signāli nosūtīti. Kad konuss atdalās tiek pārrauti daži vadi, kas mums signalizē, ka konusa atdalīšanās noritējusi veiksmīgi. Tas nenotika.”

 

 

spaceflightnow.com
Rakstu sagatavoja Ints

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!