ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

New Shepard vēsturiskā nolaišanās


Publicēts: 25.11.2015

Pirmo reizi kosmonautikas vēsturē ir izdevies vertikāli nosēdināt atpakaļ uz Zemes nesējraķeti, kas nogādājusi kosmosā kravu. Tā nav nedz kāda no mums zināmajām valstu kosmosa aģentūrām, nedz arī kompānija SpaceX, kura vairākkārt mēģinājusi realizēt nesējraķetes nolaišanos uz platformas jūrā. Vēsturisko sasniegumu izdevies realizēt kompānijai Blue Origin, kuru 2000.gadā dibināja Amazon ģenerāldirektors Džefs Bezoss.

2015.gada 23.novembrī plkst. 19:21 pēc Latvijas laika no starta platformas Teksasas štata rietumu daļā startēja nesējraķete New Shepard, kas nogādāja heremtizētu kapsulu 100,5 km augstumā, tādejādi oficiāli sasniedzot kosmosu.

"Raķetes vienmēr bija vienreiz lietojamas," rakstīts Blue Origin publiskotajā preses relīzē. "Tagad tā vairs nebūs. Mūsu starta laukumā Teksasas rietumos atrodas retums - lietota raķete. Pilnībā atkārtoti izmantojama raķete mainīs spēles noteikumus. Mēs nevaram sagaidīt, kad to atkal uzpildīsim un palaidīsim."

New Shepard ir nodēvēta par godu pirmajam ASV astronautam - Alanam Šepardam. Kosmiskais aparāts sastāv no vienpakāpes nesēja un hermetizētas kapsulas. Nesējraķete darbojas aptuveni 2,5 minūtes, pēc tam atdalās no kapsulas. Kapsula turpina ceļu, sasniedzot kosmosu. Savukārt nesējraķete sākumā krīt brīvajā kritienā, pēc tam notiek automatizēta, kontrolēta nosēšanās. Kapsula nolaižas, izmantojot izpletņus. Tādejādi atkārtoti izmantojama ir gan kapsula, gan nesējs.

Blue Origin plāno New Shepard izmantot komerciālajiem zinātniskajiem un pasažieru lidojumiem. Kapsulā varēs atrasties seši pasažieri. Kompānija ir iecerējusi uzsākt komerciālos kravas lidojumus 2016.gada vidū. Lidojumi ar cilvēku dalību tiks uzsākti vēlāk.

Šis bija otrais New Shepard izmēģinājuma lidojums un mēģinājums nosēdināt nesējraķeti. 2015.gada 29.aprīlī kapsula sasniedza 93,6 km augstumu, bet problēmas ar hidrauliku neļāva realizēt vertikālu nesēja nosēšanos.

"Mūsu fantastiskā komanda Kentā, Vanhornā un Kanaveralas ragā smagi strādā ne tikai tādēļ, lai uzbūvētu kosmiskos aparātus, bet lai pietuvinātu dienu, kad miljoniem cilvēku varēs dzīvot un strādāt kosmosā," teica Bezoss. "Apsveicu visu Blue Origin komandu ar fantastisko sasniegumu!"

collectSPACE

Komentāri

  1. Raitis tieši 25.11.2015 domāja šādi:

    Sasniegums bez šaubām ievērības cienīgs, bet tas tomēr nav orbitāls lidojums. Spēles "notiekumi" ir citi. Daudz mazāk enerģijas tam verķim un vieglāk visu sastellēt nekā tad, ja būtu jāatgriežas no orbitāla lidojuma pirmās trešadaļas (apmēram). Kā SpeceX to mēģina.

  2. Gaismjūtis tieši 27.11.2015 domāja šādi:

  3. Mulkari tieši 30.11.2015 domāja šādi:

    SpaceX uzdevums tomēr daudz grūtāks, jātrāpa uz baržas okeānā, Falcon 9 1. pakāpe ir garāka un grūtāk kontroloējama un Merlin dzinēja vilkmi nevar samazināt tik tālu, lai tā būtu vienlīdzīga ar 1. pakāpes svaru nosēšanās brīdī. Bremzēšanas manevra beigās ātrumam ir jābūt 0 brīdī kad pakāpes nosēšanās balsti pieskaras platformas klājam. Ja sabremzēs līdz 0 par ātru pakāpe atkal sāks celties gaisā, ja par lēnu tad Kaboom.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!