ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mākoņu ražošana


Publicēts: 15.09.2009

Šonakt no NASA Vallopas lidojumu centra Virdžīnijā startēs neparasts eksperiments, kura rezultātā varētu izdoties "saražot" dažus interesantus mākoņus. CARE starts paredzēts laika posmā no 2:30 līdz 2:37 pēc Latvijas laika.

CARE projekta ietvaros zinātnieki cer izraisīt sudrabaino jeb naktī spīdošo (noktilucento) mākoņu rašanos. Tie ir augstākie mākoņi, kas veidojas Zemes atmosfērā. Četru pakāpju raķete Black Brant XII nogādās putekļu konteinerus aptuveni 300 kilometru augstumā.

"Tas ir nozīmīgs eksperiments, kas palīdzēs izprast atmosfēras robežu ar visumu," teica Veins Skeils, kurš pētīs mākslīgo putekļu mākoņa īpašības un uzvedību. "Nekas tamlīdzīgs agrāk nav darīts, tāpēc tas ir aizraujoši."

Eksperiments ir pirmais mēģinājums radīt mākslīgos sudrabainos mākoņus. 2007. gadā startēja zonde AIM, kuras uzdevums bija dabīgo sudrabaino mākoņu izpēte.

Noktilucentie latīņu valodā nozīmē naktī spīdošie. Šos mākoņus vislabāk var pamanīt tad, kad Saule jau ir norietējusi aiz horizonta un turpina apgaismot šos neparastos mākoņus, kas pazīstami arī kā polārie mezosfēras mākoņi. Tos veido ledus kristāli. Dabīgie sudrabainie mākoņi atrodas aptuveni 80-90 kilometru augstumā. CARE mākslīgās putekļu daļiņas izsmidzinās augstāk. Vēlāk šīs daļiņas nosēdīsies nepieciešamajā atmosfēras daļā.

"CARE eksperimenta ietvaros mēs ceram radīt mākslīgu putekļu slāni," stāstīja Skeils. "Zinātnieki uzskata, ka izdosies izpētīt dažādus šī slāņa aspektus." Zinātnieki vairākas dienas vai pat mēnešus pētīs šo mākoni no Zemes un no kosmosa ar STP/NRL STPSat-1 zondi, lai redzētu kā tas uzvedas un attīstās.

Tā kā šī mākoņa novērošanai ir svarīgi labi laikapstākļi, starts notiks tikai tad, ja būs skaidras debesis gan Vallopas salā, gan daudzajās novērošanas stacijās, kas izvietotas gar Atlantijas okeāna krastu un Bermudu salās. Ja šonakt starts neizdosies, nākamie datumi ir 16. un 20. septembris (pēc vietējā laika).

Latvijā visticamāk šos mākslīgos mākoņus neizdosies ieraudzīt. Mums nāksies iztikt ar safotografētajiem, kas iesniegti konkursam, vai arī paciesties līdz nākamajam gadam, kad vasaras mēnešos mūs atkal priecēs šis dabas fenomens.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!