ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Latvija iziet kosmosā


Publicēts: 1.10.2008

Nākamgad Latvija varētu iesoļot to kosmosa nāciju lokā, kuras tuvējā kosmosā ir novietojušas savu mākslīgo pavadoni. Latvijas satelīts Venta-1 startēs 2009. gada nogalē no Indijas kosmodroma. Niecīgs izmēros, bet tomēr savs.

Satelītu iecerēts izmantot kuģu satiksmes uzraudzībā un navigācijā. 

Kā skaidro Ventspils Augsto tehnoloģiju parka vadītāja Dana Reizniece, krastā esošie radari darbojas aptuveni 40 kilometru rādiusā, savukārt no kosmosa Latvijas kuģiem varēs izsekot kaut vai pie Ziemeļpola. 

Turklāt caur satelītu būs iespējams ne tikai uztvert kuģa identifikācijas signālus, bet arī pārraidīt teksta ziņas - tātad sniegt jūrniekiem servisa informāciju. Satelīta bāzes stacija uz zemes atradīsies Irbenē - Starptautiskajā radioastronomijas centrā. 

Padomju armijas atstātais grandiozais radioteleskops esot ideāli pielāgojams arī šādam nolūkam.

Kā uzsver centra direktors profesors Juris Žagars, svarīgākā vērienīgās ieceres sastāvdaļa ir jauno speciālistu izglītošana un pieredzes iegūšana. Inženierzinātņu programmas studentiem satelīta izgatavošana un vadīšana būs unikāla iespēja piemērot Ventspils Augstskolā iegūtās teorētiskās zināšanas praksē. Profesors Žagars uzsver, ka Latvijai beidzot kaut kas jāsāk taisīt pašai, kaut kas tāds, ko var pārdot citiem, nevis tikai pirkt un pirkt, vairojot citu valstu ienākumus.

"Satelītus gaisā jau nelaiž tādēļ, ka nav, kur naudu likt. Nevar nepārtraukti ņemt naudu nost nozarēm, cerot, ka tādēļ labāk dzīvosim. Taupīt var līdz zināmai robežai. Kā tai anekdotē, kur čigāns iemācījis zirgu neēst, bet iemācīt nedzert nepaguva, jo zirgs nosprāga," spriež profesors.

Ambiciozās ieceres izmaksas ir nelielas, kaut arī runa ir par dārgām kosmosa tehnoloģijām. Satelīta uzbūvēšana, programmēšana un palaišana kosmosā izmaksās 250 tūkstošus eiro. Plānots, ka vienlaikus ar Latvijas satelītu orbītā tiks nogādāti arī Vācijas un Itālijas nanosatelīti. Mūsējais tātad iekļausies vairāku satelītu sistēmā. 

Venta-1 tapšanā kopumā iesaistīti četri partneri - Ventspils Augstskolas un Ventspils Augsto tehnoloģiju parka speciālisti sadarbībā ar Brēmenes universitātes un kompānijas OHB-System AG inženieriem. Pieredzi Latvijas zinātnei jaunajā darbības laukā varēs smelties arī Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes pārstāvji.

Latvijas pirmais satelīts būs neliels - aptuveni portatīvā datora izmēros. Gan tādēļ, ka katra kilograma nogādāšana kosmosā maksā bargu naudu, gan tādēļ, ka vērienīgākiem plāniem vēl uzkrājama pieredze. 

Dana Reizniece stāsta, ka vienlaikus ar minisatelīta būvi tiek plānoti nākamās sešgades pasākumi kosmosa laukā, tostarp arī tāda satelīta būve, ko plašā spektrā varētu izmantot visa Latvijas tautsaimniecība.

Ventas Balss

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!