ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Krievija būvēs jaunu kosmosa kuģi


Publicēts: 11.11.2007

Krievija ir sākusi projektu jaunas paaudzes kosmosa kuģu un nesējraķešu būvei, nacionālās kosmosa administrācijas vadītājs piektdien paziņoja, tomēr skaidri norādot, ka jaunie kuģi nedosies orbītā ātrāk kā 2020.gadā.

Itar-Tass ziņu aģentūra citēja Roskosmos vadītāju Anatoliju Perminovu, kurš paziņoja par tendera izsludināšanu jaunam nesējraķešu un kosmosa kuģu dizainam.

Atrašanās vadībā kosmosa izpētes jomā bija Padomju Savienības nacionālais lepnums kopš aukstā kara laikiem, kad tā bija pirmā valsts pasaulē, kas palaida orbītā pirmo satelītu un vēlāk arī cilvēku.

Par spīti pēcpadomju politiskajai un ekonomiskajai krīzei, kosmosa izpēte ir viena no jomām, kur Krievija palika konkurētspējīga, un uz kuru tā balsta cerības ekonomikas atbrīvošanai no dziļās atkarības no gāzes un naftas eksporta.

Perminovs neiedziļinājās detaļās par tenderi, bet piezīmēja, ka visticamāk tajā piedalīsies Samāras TsSKB-Progress ar Sojuz-3 tipa dizainu un Maskavas Hruničeva centrs ar Angara 3P un Angara 5P.

ASV pārpēja Padomju Savienību vairākreiz izmantojamo kosmosa šatlu izstrādē, kas pašlaik sastāda tās pilotējamo kosmosa kuģu floti.

Tomēr Krievijas kosmosa izpētes speciālisti apgalvo, ka vienreiz lietojamie kosmosa kuģi, kā pašlaik lietotais Sojuz-TM, ir daudz praktiskāki un lētāki.

Perminovs arī uzsvēra Krievijas apņemšanos būvēt pašiem savu kosmodromu raķešu palaišanai. Pašlaik Krievija īrē tās galveno kosmodromu Baikonurā no bijušās Padomju Savienības dalībvalsts Kazahstānas. Tai pat laikā viņš uzsvēra, ka cer uz Baikonuras izmantošanu vismaz vēl turpmākos 13 gadus.

"Mēs nepametīsim un nevarēsim pamest Baikonuru līdz 2020. gadam, kamēr vien pašreizējie Sojuz koģi turpinās lidojumus," viņš teica.

MASKAVA (Reuters)

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!