ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kalnu āzis kosmosā


Publicēts: 5.10.2008

2008. gada 19. oktobrī kosmosā dosies "kalnu āzis". Tieši tā, jūsu acis rāda pareizi. NASA projekts IBEX tulkojumā tieši to arī nozīmē. Kosmisko zondi IBEX orbītā ap Zemi nogādās nesējraķete Pegasus. "Kalnu āzis" ir jaunākais no Explorer misijām, kas aizsākās ar pirmo ASV mākslīgo pavadoni Explorer 1.

IBEX pētīs Saules sistēmas nomali, kur Saules ietekme mazinās un starpplanētu vide pāriet starpzvaigžņu vidē. Agrāk domāja, ka nav nekāda starpība starp vidi Saules sistēmas iekšienē un ārpusē. Uzskatīja, ka starp planētām valda pilnīgs vakuums. Tomēr ar laiku noskaidrojās, ka šajā vidē sastopami meteori, starpplanētu putekļi, Saules vēja daļiņas u.c. Starpzvaigžņu vide ir daudz tukšāka, lai gan arī tur nevalda pilnīgs tukšums. Starpzvaigžņu putekļi, gāzu atomi, augsti lādētas daļiņas, kas pārvietojas ar lielu ātrumu - tas viss ir atrodams starpzvaigžņu vidē.

Saules sistēmas robeža meklējama tur, kur Saules vēja daļiņas samazinās un vidē sāk dominēt starpzvaigžņu vides lādētās daļiņas un kosmiskais starojums. Tomēr tā nav skaidri saskatāma un asa robeža, bet zona, kurā pāreja norit pakāpeniski - helioapvalks. Saules ietekmes apgabals tiek dēvēta par heliosfēru. Helioapvalka ārmala tiek dēvēta par heliopauzi. Tā ir Saules sistēmas mala. Tomēr pat aiz tās darbojas Saules gravitācija un plūst Saules vējš.

Saules vēja daļiņas kustas prom no Saules un to ātrums samazinās. Vietā, kur tas nokrītas zem skaņas ātruma, daļiņas paliek vairāk. Šo vietu sauc par triecinviļņa robežu. Tieši šo zonu plānots pētīt, izmantojot IBEX.

Saules sistēmas nomalē patlaban atrodas četri kosmosa kuģi - Pioneer 10 un 11 un Voyager 1 un 2. Pioneer zondes ir mirušas, bet Voyager joprojām darbojas. Abi Voyager ir izlidojuši cauri triecienviļņa robežzonai un patlaban tuvojas heliopauzei. Voyager 1 to sasniegs ātrāk. New Horizons, kas patlaban ir ceļā uz Kuipera joslu, arī ar laiku izlidos ārā no Saules sistēmas.

IBEX nedosies tik tālā ceļojumā, bet pētīs Saules sistēmas robežas, atrodoties tepat orbītā ap Zemi. Kā tas iespējams? IBEX pētīs starpzvaigžņu kosmisko starojumu, kas ir izlauzies cauri heliosfērai. Helioapvalks laiž cauri mazāk kā 25% no kosmiskā starojuma. Lādētās daļiņas sasniedz arī Zemi. Tad lūk tieši šīs viešņas arī meklēs un pētīs "kalnu āzis".

IBEX misija patlaban tiek plānota uz diviem gadiem, bet pēdējā laikā visai pierasts ir, ka projektus pagarina. Cerēsim, ka "kalnu āzis" veiksmīgi iekaros Zemes orbītas augstumus, un mēs uzzināsim daudz jaunumus par vietu, kur Saules vējš saduras ar starpzvaigžņu orkāniem.

Astroprof

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!