ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kā iznīcināt kosmosa kuģi?


Publicēts: 12.09.2009

Ne pirmo un pēdējo reizi zinātnes vārdā tiek iznīcināti kosmosa kuģi. Šoreiz Mēness virsmā tiks ietriekta NASA jaunākā Mēness zonde LCROSS. Sadursme, kuru varēšot novērot pat ar amatieru teleskopiem, notiks 2009. gada 10. decembrī. Mērķis - dienvidpola krāteris Cabeus A.

LCROSS pirmā pakāpe ietrieksies pastāvīgi noēnotā krāterī, radot putekļu mākoni, kuram cauri izlidos pati zonde, veicot analīzes, pirms tā ietrieksies Mēness virsmā.

Cabeus A tika izvēlēts, jo tobrīd krātera apkaimē  būs labvēlīgi gaismas apstākļi, tur ir konstatēta ūdeņraža klātbūtne. Krāteris ir ļoti sens, tam ir līdzena pamatne, lēzenas nogāzes un tuvumā nav lielu klintsbluķu.

"Cabeus A izvēle ir ilgstošu diskusiju rezultāts, balstoties uz datiem, kurus sagādāja observatorijas, kas atrodas uz Zemes, Chandrayaan-1 un LRO zondes," pastāstīja Entonijs Kolaprete. "Komanda ar nepacietību gaida sadursmi un informāciju, kuru iegūsim šī eksperimenta rezultātā."

Projektā iesaistījušās vairākas jaudīgas observatorijas, lai vēl labāk izpētītu LCROSS sadursmi - infrasarkanais un Kecka teleskops Havaju salās, Magdalēnas kores un Apaču kores observatorijas Ņūmeksikā, MMT observatorija Arizonā un citas. Mēness novērojumus veiks arī vairākas orbitālās observatorijas un zondes, to skaitā atjaunotais Habla teleskops un Mēness zonde LRO.

"Šie un vēl daži citi teleskopi, kas piedalīsies LCROSS novērošanas kampaņā, nodrošinās novērojumus no dažādiem skatu punktiem un veiks mērījumus, izmantojot dažādas tehnikas," pastāstīja Dženifera Feldmane. "Šie novērojumi papildinās LCROSS zondes datus un palīdzēs noteikt, vai Cabeus A krāterī eksistē ūdens ledus."

Daniēls Endrjū preses konferencē paziņoja, ka kosmosa kuģis ir labā kārtībā un degvielas ir pietiekami, lai sekmīgi pabeigtu misiju. LCROSS misija ir veltīta leģendārajam "ziņu vīram"  Valteram Kronkaitam, kas komentēja praktiski visas NASA misijas kopš pirmajiem cilvēku lidojumiem līdz vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu programmas sākumam.

"Tēvs būtu lepns par iespēju piedalīties cilvēku lidojumu atsākšanā uz Mēnesi un tālākiem objektiem, pat ja tikai ar vārdiem," teica slavenā diktora dēls Čips Kronkaits.

Par nožēlu jāsaka, ka Latvijā šo notikumu nevarēs vērot, jo tas ir ieplānots 11:30 UTC. NASA sola, ka sadursme tiks raidīta tiešraidē, tā kā vismaz netieši arī dienas pusē esošie interesenti varēs noskatīties šo eksperimentu. Ja nu kaut kādu iemeslu dēļ jums sanāks būt redzamības zonā, tad iepazīstieties ar šo dokumentu, lai zinātu kas ir sagaidāms amatieru klases teleskopos.

 

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!