ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

IXV gatavs lidojumam


Publicēts: 15.01.2015

2015. gada 11. februārī no Eiropas Kosmosa aģentūras kosmodroma Franču Gviānā startēs nesējraķete Vega, kuras krava būs eksperimentālais lidaparāts IXV, kurš veiks suborbitālu lidojumu. Šī eksperimentālā lidojuma mērķis ir iegūt informāciju, kura tiks izmantota nākotnes kosmisko transporta sistēmu izstrādē. Sākotnēji IXV starts bija plānots 2014. gada rudenī, bet drošības apsvērumu dēļ tas tika atcelts.

Misija no starta līdz nolaišanās brīdim ilgs aptuveni 100 minūtes. Nesējraķete nogādās IXV 320 kilometru augstumā. Izmantojot dzinējus, kosmoplāns pacelsies 420 kilometru augstumā un pēc tam tiks uzsākta nolaišanās fāze. Aptuveni 120 kilometru augstumā kosmiskais aparāts lidos ar ātrumu 7,5 km/s, kas atbilst ātrumam, ar kādu objekti atgriežas uz Zemi no zemās orbītas. IXV nolaidīsies līdzīgi kā NASA vairākkārt izmantojamais kosmosa kuģis, planējot atmosfērā, bet beigu posmā, tā vietā, lai kā lidmašīna nolaistos uz skrejceļa, IXV ar izpletņa palīdzību nolaidīsies Klusajā okeānā, kur to savāks kuģa Nos Aries apkalpe.

IXV ir 5 metrus garš, 1,5 metrus augsts un 2,2 metrus plats. Tas sver aptuveni tikpat daudz cik vieglā automašīna - 2 tonnas.

Nākotnē šāda tipa automatizētie kuģi varētu tikt izmantoti:

  • Starptautiskās kosmiskās stacijas apgādāšanai;
  • Satelītu apkalpošanai orbītā;
  • Mikrogravitācijas eksperimentos;
  • Zemes izpētē;
  • Automatizētās misijās, kas saistīta ar paraugu iegūšanu un atgriešanu uz Zemes.

ESA

Komentāri

  1. Redaktors tieši 11.02.2015 domāja šādi:

    Neaizmirstam, ka šodien jāskatās lidojuma tiešraide, ka sāksies 14:45 pēc Latvijas laika.

    http://www.esa.int/Our_Activities/Launchers/IXV/Watch_IXV_launch

  2. Redaktors tieši 11.02.2015 domāja šādi:

    Lai būtu iedvesma skatīties, zini, ka aparāta tapšanā ir piedalījies Latvijas inženieris. https://www.facebook.com/martins.sudars

  3. Redaktors tieši 11.02.2015 domāja šādi:

    #IXV nolaidies okeānā. Misija caurcaurēm veiksmīga!






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!