ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Intelektuālie pētnieki


Publicēts: 2.07.2009

Kosmosa kuģa dzinēji rēc kā satrakojusies kalnu upe. Tas nolaižas gandrīz līdz pašai planētas virsmai un izsviež nelielu, futūristiska izskata zondi, pēc tam uzreiz pazūdot debesu tālēs. Ārpuszemes veģetācijas izvērtētājs EVE nekavējoties ķeras pie darba, meklējot kaut mazākās dzīvības pazīmes uz tuksnešainās planētas virsmas.

Šie ir kadri no mums labi pazīstamās filmas WALL-E. Mūsdienās zinātnieki var tikai sapņot par tāda tipa kosmiskajiem pētniekiem kā EVE. Tomēr intelektuālu robotu izstrāde notiek arī mūsdienās, veidojot autonomus kosmosa kuģus, lidaparātus un visurgājējus, kas spēj savstarpēji sadarboties citu planētu un Saules sistēmas objektu izpētē.

"Orbitālā stacija jūs apgādā ar globāliem datiem, nosēšanās platforma ar nedaudz lokālākiem. Tas palīdz izvērtēt pētījuma mērķus," pastāstīja Volfgangs Finks, fiziķis no Kalifornijas tehnoloģiju institūta.

Finka vīzija ir vairāku pakāpju izpētes sistēma, kas ietver orbitālo staciju, kas pēta interesējošo objektu globālā mērogā un palīdz izvērtēt, kur uzsākt lokālās izpētes darbu, piemēram, ar kādu dirižablim līdzīgu lidaparātu. Šis lidaparāts veiktu vēl detalizētāku konkrētā reģiona izpēti, lai atrastu visinteresantāko un labāko nolaišanās vietu, kur tiktu nolaists visurgājējs vai kāds cits virsmas izpētes mehānisms, kurš varētu veikt jau mērķtiecīgu un detalizētu konkrētās vietas izpēti.

Daļa no šiem principiem ir jau darbojušies mūsdienu Marsa misiju laikā, kad orbitālās stacijas ir palīdzējušas koordinēt virsmas izpētes mehānismu nolaišanos un tālāko darbību. Marsa orbitālo staciju dati tika izmantoti, lai izvērtētu Phoenix nosēšanās vietu, kā arī vēroja tā nolaišanos. Mars Reconnaissance Orbiter novērojumi ir izmantoti Spirit un Opportunity vadībai.

Finks un viņa kolēģi vēlas no šīm ķēdēm izslēgt nepārtrauktu cilvēka līdzdalību, ļaujot pašiem robotiem izlemt kad un kurp doties. Šāda neatkarība būtu svarīga tālākām misijām, kur no Zemes sūtīta komanda līdz objektam lidotu stundu vai pat ilgāk.

Lai sasniegtu šādu neatkarību, ir jāizveido kaut kas līdzīgs mākslīgajam intelektam - programmatūra, kas palīdzētu robotiem lemt bez cilvēka iejaukšanās. Finka grupas zinātnieki šobrīd ir izveidojuši dažus algoritmus, kas tiek pārbaudīti, izmantojot trīs mazus visurgājējus un kameru, kas simulē orbitālo staciju. Kamera identificē zinātniskos mērķus un šķēršļus, noraidot šos datus robotiem, kas, izmantojot šos datus, veido maršrutu, lai sasniegtu nosprausto mērķi.

"Lielākais izaicinājums ir integrācija," teica Finks. "Šobrīd mēs strādājam pie programmatūras, kas ļaus nodemonstrēt šo principu ārpus laboratorijas."

Nākamajās pārbaudēs, kas notiks jau ārpus laboratorijas sienām, tiks izmantots miniatūrs lidaparāts, kas aizvietos kameru. Zinātnieki no visas pasaules varēs vadīt šo lidaparātu, vērot kā tas pārvietojas un nogādā visurgājējus tiem paredzētajās vietās.

Finka darbs varētu tikt izmantots ESA un NASA nākotnes projektā, nogādājot izpētes mehānismus uz Titāna un Eiropas. Finks uzskata, ka pirmie starti, kur tiktu izmantots šis princips, varētu notikt jau 2017. gadā.

"Titāna misijas gadījumā orbitālā stacija izmestu balonu. Mēs ceram, ka būs arī visurgājējs," paskaidroja Finks. "Tā arī būtu trīs pakāpju misija."

Nākmā pakāpe varētu būt robots, kas "veic patstāvīgu izpēti, meklē anomālijas, atrod kaut ko interesantu un pats sazinās ar vadības centru," teica Finks, atsaucoties uz Impērijas zondi, kas nolaidās uz ledainās planētas Hotas.

Protams, nākotnē šāds robots spētu ātri reaģēt uz dažādiem pārsteigumiem un anomālijām,tādām kā geizeri uz Encelada vai zemes nogruvums uz Marsa.

"Mehānismiem nav raksturīga zinātkāre," piebilda Finks. "Zinātkāre ir dzinulis.

MSNBC

Komentāri

  1. DejaVu tieši 3.07.2009 domāja šādi:

    Lai nerastos nevajadzīgi pārpratumi komunikācijā ar jaunāko paaudzi, esmu spiests norādīt uz dažām nepiedodamām faktoloģiskām kļūdām pirmajā rindkopā (lai kas arī būtu to autors) :)Kosmosa kuģis nolaidās uz planētas, nevis izsvieda zondi. EVE ir nevis ārpuszemes veģetācijas izvērtētājs, bet gan Zemes veģetācijas izvērtētājs, jo tuksnešainā planēta, uz kuras nolaidās kosmosa kuģis, bija Zeme.Lūk :) Bet filmiņa neslikta, lai gan saņēmusi pašmāju kritiķu negatīvas atsauksmes. Vietām interesanta ikvienam fantastikas cienītājam.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!