ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Hayabusa lido mājup


Publicēts: 24.04.2010

Ja viss noritēs atbilstoši plānam, tad 2010. gada 13. jūnijā aptuveni 17:00 pēc Latvijas laika Vūmeras aizsargājamajā teritorijā Austrālijā nolaidīsies Japānas zondes Hayabusa kapsula, kas uz Zemi nogādās asteroīda paraugu.

Hayabusa ir Japānas kosmosa aģentūras zonde, kas startēja 2003. gada 9. maijā. Ar asteroīdu Itokava tā satikās 2005. gada 12. septembrī. Tika veikti divi mēģinājumi pietuvoties asteroīdam un paņemt tā paraugus. Zonde sāka atpakaļceļu uz Zemi 2005. gada decembrī.

Šo misiju ir piemeklējušas daudzas neveiksmes, tomēr par spīti tām, kosmosa kuģis ir ceļā uz Zemi. Inženieru un zinātnieku komanda līdz šim ir veiksmīgi pārvarējuši visas neveiksmes un likstas. Cerēsim, ka vairāk nelaimes nabaga Hayabusu nemocīs, un kapsula tomēr sasniegs Austrālijas tuksnesi.

Hayabusa ir pārcietusi Saules uzliesmojuma radītus paneļu bojājumus, pārcietusi ķīmisko dzinēju bojājumus, kuru rezultātā tika zaudēta manevriem paredzētā hidrazīna degviela. Ar kosmosa kuģi tika pazaudēti sakari uz tik ilgu laiku, ka tā atgriešanās tika atlikta par trim gadiem. Sabojājās trīs no četriem jonu dzinējiem. Ar visām šīm un vēl daudzām citām ķibelēm Japānas komanda ir tikusi galā.

Šobrīd zonde ir ļoti tuvu mājām. Ir atlicis novirzīt kosmosa kuģi pareizā trajektorijā, lai kapsula nolaistos paredzētajā teritorijā. Priekšā ir vēl veseli divi mēneši, kuru laikā var notikt neiedomājamas lietas.

Kapsulas atgriešanās tiek gaidīta ar nepacietību. Nav zināms, vai Hayabusa izdevās iegūt asteroīda paraugus. To varēs noskaidrot tikai tad, kad tiks atvērts kapsulas vāks.

Turēsim īkšķus, lai izdodas ieplānotie manevri, lai kapsula nokļūst Vūmeras tuksnesī, kuram par godu nosaukts neliels apgabals uz Itokavas asteroīda. Kas zina, varbūt kapsulā tiešām atrodas neliels gabaliņš no šī tālā kaimiņa.

The Planetary Society

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!