ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Čušš no puff?


Publicēts: 10.10.2009

Vizuālie kosmosa kuģa bojāejas novērojumi, protams, daudzos izraisīja vilšanos. Ne grandioza sprādziena, ne dūmu un putekļu mākoņa, tikai nesaprotama dažādu video kanālu slēgāšana un aplausi LCROSS misijas kontroles telpā. Vai tiešām tas bija viss? Tāda ažiotāža ap neko?

Daudzi no mums vakardien vēroja NASA tiešraidi no Mēness. Kosmosa kuģis LCROSS sekoja Centaur raķetes pēdās un noslēdza savu misiju tumšajās Cabeus krātera dzīlēs. Nedaudz atskatīsimies uz pēdējiem LCROSS dzīves brīžiem un pirmajiem zināmajiem rezultātiem.

Protams, vēl nekādā gadījumā nevar spriest par ūdens esamību vai neesamību. Datu, kuru, pēc NASA vārdiem, ir ļoti daudz, apstrāde nav vienas nakts jautājums.

"LCROSS zinātniskie instrumenti darbojās lieliski un mēs saņēmām ārkārtīgi daudz datus, kas uzlabos izpratni par mums tuvāko debesu objektu," stāstīja Entonijs Kolaprete. "Komanda ar sajūsmu ir uzsākusi to analīzi."

Centaur raķete ietriecās Mēness virsmā ar aptuveno ātrumu 2,4 km/s. LCROSS sadursme ar Cabeus krāteri sekoja pēc 4 minūtēm, kuru laikā kosmosa kuģa instrumenti vāca datus. Jāatzīst, ka gaidītā "milzu putekļu mākoņa" tomēr nebija.

"Tas nebija pārsteigums," piebilda Kolaprete. "Ietriek kaut ko Mēnesī nav vienkārša lieta. Jums jāmācās pieņemt to, ko neesat gaidījuši. Es neesmu pārliecināts, ka mēs neredzējām izsviesto materiālu. Mums ir jācaurskata attēli. Šobrīd mums ir bijis kādas 15-20 minūtes laika izskriet cauri iegūtajiem datiem. Galvenais uzsvars tomēr tiek liekts uz spektrometrijas rezultātiem."

Ir zināms, ka:

  • novērota Centaur raķetes sadursme;
  • ar LCROSS, kas sekoja raķetei, ir izdevies novērot sadursmes krāteri (4-6 metri diametrā);
  • iegūts ārkārtīgi daudz datu no LCROSS instrumentiem;
  • LRO instrumenti LAMP un Diviner apstiprināja sadursmi un izsviestā materiāla esamību;
  • sākotnējā spektroskopisko datu analīze liecina par nātrija klātbūtni.

"Šī ir lieliska diena zinātnei un izpētei," teca Dags Kūks no NASA. "LCROSS dati kļūs par iespaidīgu papildinājumu Mēness zināšanu krājumos, kuri pēdējo nedēļu laikā pieaug ar milzu soļiem. Es vēlos apsveikt un teikt paldies LCROSS komandai par viņu pūlēm un panākumiem, izveidojot šo mazbudžeta kosmosa kuģi un arī par pacietību un neatlaidību, ar kādu viņi pārvarēja visas grūtības."

Novērojumi tika veikti arī ar atjaunoto Habla teleskopu. Pret Cabeus krāteri tika pavērsta plaša lauka kamera WFC 3 un STIS spektrogrāfs. Jāsaka, ka WFC 3 attēlos netika novērotas nekādas pagaidu eksosfēras veidošanās, nedz arī STIS spektra datos netika pamanīta hidroksila klātbūtne. Habla komanda turpinās iegūto datu analīzi, jo, pats par sevi saprotams, ka jāveic daudz detalizētāka izpēte, lai pilnībā apgalvotu, ka Habls neko nav saskatījis.

Arī citas observatorijas novēroja šo sadursmi un ir ziņojušas par abu triecienu novērojumiem. Šie tiks kombinēti ar LCROSS datiem. LCROSS zinātniskā komanda uzskata, ka pirmie rezultāti būs pieejami ne ātrāk kā pēc dažām nedēļām.

Gaidīsim turpmāko analīžu rezultātus. Kas zina, kādus pārsteigumus mums sagādās kaimiņš.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!