ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ātea-1 no Kivi zemes


Publicēts: 17.11.2009

Jaunzēlandiešiem ir pamats svinībām. Pavisam drīz viņi kļūs par vienu no kosmosa iekarotājvalstīm, pateicoties kādai privātai kompānijai Rocket Lab, kuras paspārnē tapusi pirmā nesējraķete Ātea-1.

Kompānija rocket lab ir veiksmīgi pabeigusi pēdējo pārbaudi uz zemes, tādejādi apstiprinot, ka Ātea-1 ir gatava savam pirmajam pārbaudes lidojumam jau šī gada novembra beigās.

Kad raķetes izstrāde būs pilnībā pabeigta, tā:

  • būs pirmā privāti uzbūvētā raķete, kas startējusi no dienvidu puslodes un nonākusi kosmosā;
  • aizsāks dienvidu puslodes pirmo komerciālo startu programmu;
  • būs pirmā komerciālā raķete, kura izmantos hibrīddegvielas tehnoloģiju;
  • nodrošinās vispasaules zinātnes sabiedrību ar alternatīvu tradiocionālajām nesējraķetēm par ievērojami zemākām izmaksām.

Ātea-1 ir paredzēta suborbitāliem, zinātniskās izpētes lidojumiem. Tā pacelsies aptuveni 120 kilometru augstumā, tad atgriezīsies atpakaļ uz Zemes pa suborbitālu, balistisku trajektoriju un ar izpletņu palīdzību nolaidīsies uz ūdens, kur tiks savākti zinātniskie instrumenti. Maksimālā krava varēs būt 2 kilogrami, kas gan ir vairāk kā pietiekami mūsdienu modernajiem izpētes instrumentiem.

Ātea-1 lielākoties ir veidota no viegliem oglekļa šķiedru kompozītmateriāliem. Raķetes dzinējs, kurš sver tikai 13 kilogramus, spēj nodrošināt 3200 zirgspēku lielu jaudu. Rocket Lab divu gadu laikā ir izstrādājis arī unikālu degvielu, kas ir balstīta uz polimēriem. Tā ir cietā degviela, kas deg tikai oksidētāja klātbūtnē. Kā oksidētājs tiek lietots šķidrs slāpekļa oksīds. Degviela esot dabai daudz draudzīgāka nekā tradicionālā raķešu degviela.

Tālākos plānos ir Ātea-2 nesējraķete, kas spēs pacelt 70 kilogramus 250 kilometru augstumā.

 

Space Fellowship

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!