ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

WALL-E uz Mēness


Publicēts: 26.02.2009

Tiek dizainēti jauna veida Mēness roboti, kas varētu līdzēt sagatavot vietu cilvēku apmetnei un nolaišanās laukumam plānotajā Mēness bāzē. Tie būtu nelieli visurgājēji, ap 300 kg smagi, vadāmi, bet ar lielu autonomiju, un tie spētu sagatavot bāzi 6 mēnešu laikā.

Līdz šim NASA jau sagarbojas ar Caterpillar Inc. par smagsvara būvtehnikas izstrādi Mēness bāzes vajadzībām. Mazie roboti ir alternatīvs risinājums.

”NASA ir saskārusies ar izaicinājumu veidojot Mēness bāzes plānojumu, kurai vajadzētu uzsākt darbību 2020.gadā” teica William Whittaker (chairman and chief technical officer of Astrobotic Technology Inc.) ”Lai kravu pārvadājumi būtu racionāli, nolaišanās laukumam jāatrodas netālu no apmetnes un laboratorijām. Tomēr katras raķetes nolaišanās un starts sacels putekļu mākoni. Bez atmosfēras, kas to sabremzētu, tas pārklās visu apkārtnes teritoriju.”

Novērtējums priekšplānā izvirzīja divus risinājumus. 1) uzcelt aizsargvalni apkārt nolaišanās laukumam. 2) no vietējiem materiāliem uzcelt cietu nolaišanās laukumu.

Pirmajam risinājumam tika aprēķināts, ka divi vieglie visurgājēji, ap 300 kg katrs, varētu uzbūvēt šādu aizsargvalni 6 mēnešu laikā. Lai uzbūvētu 3 metri augstu, 100 metri diametrā riņķveida valni, robotiem būtu jāpārvieto ap 1500 tonnas Mēness grunts. Šādi roboti tiktu nosūtīti uz NASA izvēlēto polāro Mēness bāzi pirms turp dosies cilvēki.

Otrajā risinājumā, pētnieki nodemonstrēja, kā nelieli roboti varētu ”izķemmēt” no Mēness virsmas akmeņus un savākt tos vienuviet līdzenā, cietā nolaišanās laukumā bez putekļiem. Tas varētu mazināt vajadzību pēc aizsargvalņa. Lai noskaidrotu, kurš no abiem risinājumiem būtu racionālāks, nāksies nosūtīt uz plānoto vietu izlūku misiju, kas noskaidrotu vai izvēlētajā rajonā ir pietiekami daudz piemērotu akmeņu un šķembu.

Whittaker vada Astrobotic Technology Inc. pirmā Mēness visurgājēja izstrādes projektu un cer iegūt Google Lunar X-PRIZE $20 miljonu vērto balvu pirmie nogādājot uz Mēness privāto visurgājēju. Robota testi notiek jau vairākus mēnešus. Tam plānots apmeklēt Apollo 11 nolaišanās vietu un pārraidīt uz Zemi HD video. Starts plānots 2010.gada decembrī.

Univers Today
Rakstu sagatavoja Ints

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!