ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pildspalvas vs zīmuļi


Publicēts: 28.03.2008

Varbūt esat dzirdējuši "leģendu", ka NASA ir izdevuši miljoniem dolāru, lai uztaisītu pildspalvas, kuras var lietot kosmosā, bet krievi savējos kosmonautus apgādāja ar zīmuļiem. Ielūkosimiem nedaudz kosmisko rakstāmrīku vēsturē un tehnoloģijā.

Izrādās, ka "astronautu pildspalvas" var iegādāties arī mirstīgs cilvēks, kas visticamāk sava mūža laikā nespers ne kāju kosmosa kuģa tuvumā. Tās ražo visai slavena kompānija - Fisher Space Pen - kuras izstrādājumus iegādājas gan NASA, gan Krievijas kosmosa aģentūra. Mazliet dārgākas nekā parastās pildspalvas no kancelejas preču veikala, bet toties strādā lieliski.

Kosmosā nevar izmantot jebkuru pildspalvu. Ja vēl neesat ne reizi rakstījuši, turot papīru virs savām galvām, atstutētu pret sienu un pildspalvu ar galu uz leju, pamēģiniet. Ātri vien sapratīsiet, ka šādi rakstīt nevar ilgi. Kādēļ? Vecā, labā gravitācija, kura tinti novilks uz pildspalvas otru galu un rakstāmgalā nekā nepaliks. Izrādās, ka vakumā pildspalvas tinte izžūst un iztvaiko. Ja pildspalvas tinte atdziest, tā ir pārāk bieza - atkal neraksta. Ja sakarst - sažūst un neraksta. Attiecīgi - parastās pildspalvas kosmosā neder.

Gan NASA, gan Krievijas kosmosa aģentūrā saprata, ka parastās pildspalvas lidojumiem kosmosā nebūs derīgas. Tādēļ astronautiem izsniedza zīmuļus. Šis niecīgais objekts izrādījās ļoti bīstams. Grafīts lūza un lidoja apkārt. Mazie gabaliņi varēja ielidot astronautam acīs vai kādā instrumentā un radīt tehniskas problēmas. Grafīta atlūzas var arī nejauši ieelpot. Tas iespējams nebūtu nāvējoši, bet noteikti ne patīkami. Izrādījās ka zīmuļus ir grūti noturēt masīvajos skafandra cimdos. PSRS saviem kosmonautiem izsniedza kaut ko līdzīgu eļļas krītiņiem. Tas bija netīrs process un rakstītais viegli noberzās.

NASA Gemini projekta laikā tika plānoti izgājieni kosmosā, tādēļ skafandri bija biezāki un tajos nebija pārāk ērti kustēties, kur nu vēl turēt rokās kaut kādus niecīgus rakstāmos. NASA bija spiesti izdomāt īpašus rakstāmos, kas izrādījās pārmēru dārgi.

Tad nāca Paula Fišera ēra. Šis cilvēks bija pārliecināts, ka jābūt kādam veidam kā piespiest pildspalvu rakstīt kosmosā. Risinājums bija ļoti vienkāršs. Tintes virzīšanai nevajag izmantot gravitāciju. Tintes cilindra galā viņš ievietoja virzuli un aiz tā saspiestu slāpekli. Gāze spieda uz virzuli, virzulis spieda uz tinti un tā rezultātā var rakstīt arī betmena pozā. Kompānija šādas pildspalvas izstrādei iztērēja gandrīz miljons USD. Liekas ļoti daudz, bet Fišers nebija ar pliku roku ņemams. Izrādījās, ka šī tehnoloģija ir pielietojama "parastajās" pildspalvās, pārvēršot tās par "kosmosa" pildspalvām.

Fišers savu izgudrojumu iesniedza NASA, kura pildspalvu rūpīgi pārbaudīja un atzina, ka tā ir gana laba esam. Gala rezultātā NASA nopirka 400 šāds pildspalvas par 6 USD gabalā.

Viena no lielākajām problēmām kosmosa pildspalvas radīšanā izrādījās tinte. Tai bija jādarbojas jebkuros apstākļos - aukstumā, karstumā, skābeklī, vakumā, gravitācijā un bezsvara stāvoklī. Beigu beigās radās jauna tipa tinte - pseidoplastisks šķidrums. Tā bija gandrīz cieta, gelveidīga un īpaši viskoza. Tās viskozitāte mainās atkarībā no berzes spēka, kāds uz to tiek izdarīts. Berzi nodrošina pildspalvas rakstāmgalā esošā lodīte (lodītes ir arī lielākajai daļai parasto pildspalvu). Kad lodīte kustās, tinte kļūst viskoza un plūst. Šāda veida tinte ir nepieciešama daudz mazākos daudzumos, lai rakstītu, tādēļ tās pietiek ilgākam laikam. Tinti nekādi neietekmē kosmiskās vides temperatūras maiņas, tā neizžūst, neiztvaiko un nesasalst. Ar šo tinti var rakstīt pat uz eļļainas virsmas. Tinte nešķīst ūdenī, ar to var rakstīt arī zem ūdens, tikai vajadzēs īpašu papīru vai citu rakstāmo virsmu.

Nav brīnums, ka šīs pildspalvas ir kļuvušas ļoti populāras un Fišera ieguldījumi ir atpelnījušies ar uzviju, padarot šo vīru slavenu ne tikai uz Zemes, bet arī kosmosā.

Astroprof & Fisher Space Pen

Komentāri

  1. cydonia tieši 31.03.2008 domāja šādi:

    varu apstiprināt, ka ar šo pildspalvu tiešām var rakstīt uz grieztiem. esmu viena šāda instrumenta īpašnieks. :) nezinu kāda tinte tur iepildīta, rakstāmais tika iegādāts 2000.gadā kādā ksc veikaliņā, un pagaidām vēl nekas tur nav izžuvis vai sakaltis.

  2. cydonia tieši 31.03.2008 domāja šādi:

    "griestiem" protams :)

  3. xmudzis tieši 30.09.2009 domāja šādi:

    Tinti uz leju velk nevis gravitaacija, bet gan vielas lipshanas speeks komplektaa ar vakumu...
    Ja jau jaaraksta vakumaa tad iipashi nevajadzeetu uztraukties par to, ka grafita gabalinji var traapiit kosmonauta acii?!
    Un kaa parasti kosmosa tehnologjijas infantili inteligjentas!

    Biku nepaardomaats shis raksts!!!

  4. xmudzis tieši 30.09.2009 domāja šādi:

    Ja gravitaacija velk tinti uz leju, kad rakstiitaajs ir ar kaajaam gaisaa, tas veel nenoziimee to, ka tinti parasti gravitaacija velk uz pareizo pusi, tas ir lodiites pusi! Gravitaacija vienkaarshi ir speeciigaaka, kaa vielu lipshanas speeks!

  5. asgard tieši 1.10.2009 domāja šādi:

    Nez Latvijā ar šitādu brīnumu var nopirkt?

  6. Reist tieši 4.10.2009 domāja šādi:

    Var ja vajag ;)

  7. Vajadzīga tieši 14.10.2009 domāja šādi:

    Kur var iegādāties tādu pildspalvu, ļoti vajag? Jāraksta arī lietainā laikā.
    Paldies, ja uzrakstīsiet.

  8. cydonia tieši 15.10.2009 domāja šādi:

    >Vajadzīga
    man gan ir nedaudz savādāka, bet domāju, tev vajag šito
    http://cgi.ebay.co.uk/GENUINE-FISHER-SPACE-PEN-CHROME-BULLET-WITH-CLIP_W0QQitemZ280406522792QQ
    var rakstīt uz griestiem, zem ūdens, uz taukiem, vakuumā, -20C un līdz pat +200C

    prasi googlei "space pen"

  9. cydonia tieši 20.10.2009 domāja šādi:

    >Vajadzīga
    šodien biju elfa veikalā. vispār tā bode tirgo visādus elektriskus un elektroniskus pičindāļus, bet tur vitrīnā bija fisher space pen. redzēju rīs modeļus. par 6, 8 un 17 ls. un vēl papildus kodoliņus, ja ir tāda vajadzība.

    reku online http://elfa.lv
    ieraksti meklētājā "space pen"

    veikals lienes ielā (valmieras ielas rajons)

  10. 3G tieši 3.01.2014 domāja šādi:

    Ilgākā laikā esmu pārliecinājies, ka uz Zemes rakstīšanai ar pārtraukumiem vispiemērotākais ir zīmulis. Zīmulis pēc desmitiem gadu pārtraukuma rakstīs bez izmaiņām. To laikam pat Space Pen nespēs. Man Space Pen šķita dārgas un taupāmas, tāpēc tās vienkārši noklīda. Ko taupa taupītājs... Mūsdienās jau atlicis gan tik viens rakstīšanas veids - parakstīšanās, kam savukārt zīmulis neder.

  11. cydonia tieši 4.01.2014 domāja šādi:

    >3G
    es arī praktiski lietoju tikai zīmuļus. sevišķi pēc tam, kad parādījās zīmuļi ar maināmiem kodoliņiem. nav vairs jāasina, tikai paspied un dragā tālāk. space pen ir cita vēsture. amerikāņi kosmosā zīmuļus nelietoja drošības apsvērumu dēļ. krievi uz to pievēra acis.

  12. Aivis tieši 28.03.2014 domāja šādi:

    Grafīts, lai gan sajaukts ar mālu un varbūt kādu saistvielu, tomēr drūp kā jau minēts, bet vai tad nevarēja attīstīt kādas lipīgākas vielas rakstāmo, piemēram, krītiņus, vai kaut ko tamlīdzīgu?

  13. mincis tieši 29.03.2014 domāja šādi:

    Xmudzis atbilst savam nikam. Grafiits ir ideals vadiitajs, taapeec iedomaajies grafiita gabalinus, kas ieplivinaas stacijas elektronikaa un salaiz to pa iiso.
    Visi kapilaritates vai virsmas spraiguma suujnji straada tikai ar gravitacijas palidzibu.

  14. puuce tieši 29.03.2014 domāja šādi:

    mincis labi startēja, bet aizskrēja mazliet auzās,ja tā var teikt. Vai tad šķidrumi neiegūst lodveida formu bezsvara (vai teiksim, mikrogravitātes) apstākļos ( virsmas spraiguma spēka izpausme) un sūklītis nepievilksies ar ūdeni un dvielis nekļūs slapjš (slapināšana, neslapināšana ar tālāku temata virzību uz kapilaritāti)?

  15. mincis tieši 30.03.2014 domāja šādi:

    Capillary action (or capillarity) describes the ability of a liquid to flow against gravity in a narrow space such as a thin tube.
    S'akums bija labs ari Tev, Puuce. Slapin'a'sana un kapiraritaate nav viens un tas pats.

  16. puuce tieši 30.03.2014 domāja šādi:

    Man nav jāmeklē kaut kas googlē vai tamlīdzīgi.Vai šķidrums slapina trauka sienas vai neslapina novērojam tieši saskarsmes vietā, attiecīgi šķidruma līmenis uz robežvirsmas paaugstinās vai pazeminās attiecībā pret līmeni trauka vidusdaļā. Pie kapilaritātes mēs nonākam tad, ja trauka diametrs kļūst samērojams ar šķidruma liekuma rādiusu, vai mazāks par to. Ja Zemes laboratorijas apstākļos stikla caurulīti (tievu) iemērksi ūdenī vai dzīvsudrabā, redzēsi,ka pirmajā gadījumā molekulāro pievilkšnās spēku rezultējošais spēks (vektoriāli) ir vērsts pretēji mg vektoram (šķidruma līmenis paaugstinās), bet otrajā - atgrūšanās spēku rez. spēks vērsts mg vektora virzienā(līmenis pazeminās).Pie tam kapilaritātes dēļ šķidrums var plūst jebkurā virzienā,piemēram ūdens augsnē, kamēr mg vektora virziens ir stingri noteikts.

  17. cydonia tieši 31.03.2014 domāja šādi:

    puuce izklausās pēc indigo lāsēna :)

    speciāli tev, Chris Hadfield izrāda slapināšanas un kapilaritātes būšanu mikrogravitācijas apstākļos
    https://www.youtube.com/watch?v=lMtXfwk7PXg

  18. puuce tieši 1.04.2014 domāja šādi:

    Joprojām cenšos apgūt dažādas ar fiziku saistītas lietiņas,un to daru no mācību grāmatām vai enciklopēdijām, bet ne no tīmekļa vietnēm, un kā jebkuram, arī man piemīt īpašība kļūdīties. Un man nepatīk bezjēdzīgi strīdēties,bet labprāt uzklausu pamatotus izkaidrojumus (par fiziku).
    Tajā pašā wikipedia pirmais teikums apgalvo, ka kapilaritāti izraisa molekulārie spēki šaurās vietās (caurulītēs, piemēram) bez citu spēku līdzdalības piem. gravitācijas. Šīs rindkopas pēdējais teikums attiecas uz speciālgadījumu, ja caurulīte novietota vertikāli. Par kapilāro piesūcināšanu skat. piemēram 1990.g. fizikas enciklopēdijā (2. no 5 daļām , 240. lpp.) piesūcināšanas ātruma v(t) aprēķins kas satur reizinātāju g=9.81 vai bez tā horizontāla kapilāra gadījumā.
    Ja kļūdos, tad labprāt uzzinātu kur. Šķiet, ka pievienotajā video ir labi uzskatāms kā ūdens slapināšanas rezultātāpārplūst no dvieļa uz rokām, bet ūdens dvielī ir pārāk daudz, lai novērotu kapilaritāti.
    Vēl,kā ūdens no rokām nonāk sausajā dvielī video beigās?

  19. puuce tieši 1.04.2014 domāja šādi:

    yotube. exploring capillarity - Take your classroom into space.

  20. mincis tieši 1.04.2014 domāja šādi:

    Hands up! Puuce, Tev ir taisnība






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!