ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zemes māsa Venēra


Publicēts: 15.07.2009

Venus Express ir pabeidzis zīmēt pirmo Venēras dienvidu puslodes karti, izmantojot infrasarkanā starojuma spektra datus. Jaunā karte liek domāt, ka mūsu kaimiņplanēta agrāk ir bijusi daudz līdzīgāka Zemei. Tur, iespējams, ir bijusi spēcīgāka plātņu tektonika un pat ūdens okeāns.

Karte izveidota no vairāk kā tūkstoš atsevišķiem attēliem, kas iegūti laika posmā no 2006. gada maija līdz 2007. gada decembrim. Tā kā Venēras virsma ir noslēpusies aiz biezas mākoņu segas, parastās optiskās kameras nevar izmantot virsmas kartēšanai. Tādēļ Venus Express izmanto īpašu infrasarkano staru kameru, kas ļauj lūkoties cauri mākoņiem.

Lai arī Venēras virsmas kartes ir veidotas arī agrāk, izmantojot dažādus radarus, Venus Express karte ir pirmā, kurā redzamas norādes uz iežu ķīmisko sastāvu. Šie dati apstiprina zinātnieku aizdomas, ka Venēras plakankalnes patiesībā ir seni kontinenti, kurus kādreiz ieskāvis okeāns.

"Tas nav pierādījums, bet saskan ar pieņēmumiem. Viss ko mēs šobrīd varam pateikt ir tas, ka šie plato izskatās atšķirīgi no pārējā," teica Nils Millers no Minsteres universitātes.

Šīs klintis infrasarkanajā spektrā izskatās savādāk, pateicoties infrasarkanā starojuma apjomam, ko tās izstaro atpakaļ visumā. Dažādas virsmas atstaro dažādu daudzumu, pateicoties to ķīmiskajai uzbūvei. Venus Express VIRTIS instruments reģistrēja šo starojumu lidojot pāri Venēras dienvidu puslodei nakts laikā.

Astoņi PSRS nosēšanās moduļi nosēdās tālu no šīs augstkalnes un atrada tikai bazaltam līdzīgas klintis. Jaunajā kartē redzams, ka Phoebe un Alpha Regio plakankalnes ir gaišākas un izskatās vecākas, ja salīdzina ar pārējo planētas virsmu. Uz Zemes šādas klintis pārsvarā ir granīts, kas veido kontinentus.

Granīts veidojas, kad klintis, kuras veidotas no bazalta, pārvietojas uz planētas dzīlēm plātņu tektonikas ietekmē. Tur bazalts savienojas ar ūdeni un izveido granītu, kurš virspusē nonāk vulkānu izvirdumos.

"Ja uz Venēras ir granīts, tad tur ir bijis okeāns un aktīva plātņu tektonika," teica Millers.

Vienīgais veids, kā uzskata Millers, kā pārbaudīt šīs idejas patiesumu, ir aizsūtīt turp nosēšanās moduli. Laika gaitā Venēras ūdens ir aizplūdis kosmosā, bet vulkāniskā aktivitāte varētu būt saglabājusies. Infrasarkanā spektra novērojumi ir jutīgi pret temperatūras izmaiņām. Attēlos tika konstatētas izmaiņas, kas nav raksturīgas aktīvām lavas plūsmām.

Lai arī Venus Express nereģistrēja nekādu šobrīd notiekošu vulkānisko aktivitāti, Millers uzskata, ka pilnībā šādu iespēju izslēgt nevar. "Venēra ir liela planēta. Uz tās vajadzētu būt tādai pašai vulkāniskajai aktivitātei kā uz Zemes," piebilda zinātnieks. Daži reģioni tiešām ir veidoti no tumšākiem iežiem, kas norāda uz iespēju, ka tur nesen ir plūdusi lava.

Jaunā karte varētu palīdzēt zinātniekiem izprast, kādēļ Venēra ir tik līdzīga un vienlaikus tik atšķirīga no Zemes.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!