ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Idunn Mons izvirdums


Publicēts: 15.04.2010

Eiropas kosmosa aģentūras zondes Venus Express dati liecina, ka Venēra joprojām ir ģeoloģiski aktīva planēta. Izmantojot infrasarkano staru uztvērējus, ir identificētas svaigas lavas plūsmas. Uz Zemes dvīņu māsas joprojām notiek vulkānu izvirdumi.

Jau sen zinātnieki bija novērojuši, ka uz Venēras ir pārāk maz krāteru. Kaut kas pārveido planētas virsmu. Tas varēja būt vulkānisks process, tikai vajadzēja noskaidrot, vai lēns vai ātrs. Vai uz Venēras pastāv milzīgas katastrofas, kas visu planētu pārklāj ar lavu, vai tomēr tur notiek mazāki izvirdumi? Pēdējie novērojumi liecina, ka otrais variants varētu izrādīties īstais.

"Mums ir pierādījumi, kas liecina, ka uz Venēras notiek izvirdumi," teica Sjū Smrekare no NASA JPL.

Šie pierādījumi ir trīs vulkānisko reģionu un to apkārtnes sastāva atšķirības. Dati tika savākti ar Eiropas kosmosa aģentūras zondes Venus Express VIRTIS spektrometru. Zonde ap Venēru riņko kopš 2006. gada aprīļa.

VIRTIS instruments reģistrē iežu spožumu, kas ataino infrasarkano staru spektra emisiju. 2008. gadā Jorns Helberts un Nils Millers no Planetārās izpētes institūta Vācijā publicēja infrasarkano staru spektra emisijas karti Venēras dienvidu puslodei.

Doktore Smrekare un viņas kolēģi pievērsās trīs reģioniem, kas ģeoloģiski atgādina Havaju salas, kurām raksturīgs akīvs vulkānisms. Šajos apgabalos tika novērota spēcīgāka emisija nekā to apkaimē, norādot uz atšķirīgu sastāvu.

Uz Zemes lavas plūsma ātri reaģē ar skābekli un citiem atmosfēras elementiem, izmainot sastāvu. Uz Venēras šis process ir līdzīgs, bet, iespējams, vēl intensīvāks, jo atmosfēra ir karstāka un blīvāka. Tā pamatā sastāv no oglekļa dioksīda.

Fakts, ka lavas sastāvs atšķiras no apkārtnes, varētu liecināt, ka izvirdums ir noticis nesen, jo nav paspējis izmainīties ārējo apstākļu ietekmē.

"Tas ir ievērojams sasniegums," teica Eiropas kosmosa aģentūras Venus Express projekta zinātnieks Hakans Svedhems.

Lai arī pakāpeniska virsmas pārveidošana neskan pārāk iespaidīgi, tas liecina, ka Venēra ir nedaudz līdzīgāka Zemei.

"Pastāv daži intriģējoši modeļi par to, kā Venēra ir pārklājusies ar kilometriem garām lavas plūsmām relatīvi īsā laika periodā, bet tad ir nepieciešams, lai Venēras iekšiene darbotos pilnīgi savādāk nekā Zemes. Ja vulkānisms ir pakāpenisks, tas nozīmētu, ka iekšiene varētu uzvesties tāpat kā Zemes, lai arī bez plātņu tektonikas," teica doktore Smrekare.

 

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!