ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

X 2.7 uzliesmojums uz Saules


Publicēts: 6.05.2015

2015. gada 6.maijā plkst 01:11 pēc Latvijas laika uz Saules tika novērots X2,7 kateogrijas uzliesmojums no aktīvā reģiona AR2339 (agrākais 2322). Uzliesmojums izraisīja spēcīgus radiosakaru traucējumus (R3) Zemes apgaismotajā daļā. Tā kā uzliesmojums notika Saules diska malā, ar to saistītais koronālās masas izvirdums ir vērsts prom no Zemes. Tomēr ziemeļblāzmu medniekiem nevajag mest plinti krūmos, jo īsu brīdi pēc uzliesmojuma diska centrālajā daļā tika novērots pavediena izvirdums, kas bija vērsts Zemes virzienā. Saules izsviestā matērija Zemi varētu sasniegt 10. maijā.

Tikmēr Zemi ir sasniedis 2. maija izvirduma mākonis. Iespējama neliela aktivitāte augstākajos platuma grādos. Lai arī iespējas Latvijā redzēt kāvus ir vairāk nekā niecīgas, Saules vētra ir ietekmējusi Zemes atmosfēras augstākos slāņus, kas ir nedaudz "uzpūtušies". Tādejādi berze uz Progress M27, kas krīt atpakaļ uz Zemi, ir palielinājusies un iespējama neliela novirze no plānotās krišanas vietas.


Pavediena izvirdums (.MOV; 7 MB)

SpaceWeather, NASA, NOAA

Komentāri

  1. comparo tieši 12.05.2015 domāja šādi:

    Ak mēs mazās skudriņas, pat nenojaušam kas tur augšā notiek.

  2. Arča no Valmieras tieši 16.05.2015 domāja šādi:

    Hei,vai kāds ir neaizmidzis? :) Varbūt kādam pat debess ziemeļmala brīva no mākoņiem? Diemžēl man paveicās tik uz brīdi ieraudzīt zaļas nokrāsas debess strīpiņu starp biezo mākoņu segu,sapratu,ka ir ziemeļblāzma vai varbūt kāvi.. ;)

  3. Nelabojams tieši 16.05.2015 domāja šādi:

    Savulaik, jau pēc Fraunhofera līniju atklāšānas un pavisam nedaudz gadus pirms spektrālās analīzes izgudrošanas, Ogists Konts apgalvoja, ka debess ķermeņu sastāvs esot viena no tām lietām, ko cilvēkam neesot lemts jebkad uzzināt. Protams, mēs joprojām daudz ko nezinām, taču, pirms izteikt tādus spriedumus, ej, comparo, un pamācies dabaszinātņu pamatus.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!