ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Sveiciens no 24-tā!


Publicēts: 23.09.2008

Ilgajam Saules klusuma periodam beidzot ir pienācis gals. Uz milzīgās ripas ir parādījies neliels plankums, kurš pieder 24. Saules ciklam, kas sākās 2008. gada 4. janvārī. Protams, šis niecīgais pleķītis nav nekāda garantija, ka solārais minimums ir pagājis.

Saules cikli, kas pārklājas, nav nekāds retums. Neviens nesatraucās, kad pēc oficiālā 24. cikla sākuma vēl bija vērojami 23. ciklam piederīgie plankumi. Arī garāks solārais minimums nav nekas īpašs, kas 24. cikla gadījumā ir krietni vien iestiepies pāri prognozētajam laikam. Lai arī Saule ir bijusi neparasti mierīga vairākus mēnešus pēc kārtas, ir pavīdējuši daži plankumi, izvirdumi un skaistas protuberances.

Kāpēc mēs avram būt pārliecināti, ka šis plankums ir 24. nevis 23. ciklam piederošs? Apskatot SOHO attēlu, redzam, ka šis plankums atrodas visai augstos platuma grādos, kur arī jāatrodas 24. cikla plankumiem. Saules ciklam progresējot, plankumi noslīd arvien tuvāk ekvatoram. 23. jeb vecā cikla plankumi parādītos tuvu Saules ekvatoram. Tādēļ varam droši teikt, ka šis ir 24. cikla plankums - pirmais - pēc daudzu mēnešu ilgas gaidīšanas.

Vai tas nozīmē, ka turpmāk plankumus vērosim visai bieži? Nesapriecāsimies pāragri, jo Saule var atkal atgriezties miera periodā tikpat ātri, cik ātri iznira šie plankumi. Protams, nav izslēgts, ka šis ir priekšvēstnesis lielākai aktivitātei.

Space Weather & Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!