ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saules aktivitātes


Publicēts: 26.03.2008

Pēdējā laikā Saule bija visai vienmuļa. Ilgu laiku nebija neviena plankuma, retu reizi pa mazam plankumiņam, pa kādai protuberancei. Pilnībā atbilstoša aina solārajam minimumam. Šorīt, ieejot www.spaceweather.com, aina pilnībā pārsteidza - uz Saules ērti gozējās 3 plankumi. Interesanti ir tas, ka šie plankumi NAV jaunā, 24. solārā cikla plankumi, bet gan paliekas no iepriekšējā cikla.

Salīdzinoši nesen tika pasludināts, ka ir aizsācies jaunais Saules darbības cikls, nu jau 24. pēc kārtas. Saule šobrīd atrodas minimumā, aktivitātes zemākajā punktā. Solārais minimums raksturojas ar salīdzinoši maz plankumiem, izvirdumiem un vētrām. Tāpēc liels pārsteigums bija sarežģītais 3 plankumu komplekss, kas šodien parādījās uz Saules. Jau tika reģistrēts pirmais M2 klases uzliesmojums, kas ir spēcīgākais šogad novērotais. Jāsaka gan, ka polārblāzmas visticamāk uzliesmojums neizraisīs, jo koronālās masas izsviede nebija vērsta pret Zemi. Toties šis uzliesmojums bija labi dzirdams radio frekvencēs.

Saules cikls ilgst 11 gadus. Tas sākas ar solāro minimumu un sasniedz kulmināciju jeb solāro maksimumu un tad atkal norimst līdz solārajam minimumam. Solārā minimuma laikā magnētiskā lauka līnijas stiepjas no pola uz polu un praktiski ir taisnas. Ciklam attīstoties, Saules dažādā rotācijas ātruma ietekmē (Saule polos griežas lēnāk kā ekvatorā) magnētiskās līnijas tiek izstieptas gluži kā gumijas auklas. Ar laiku šīs līnijas tiek tik ļoti deformētas, ka Saules materiāls izlaužas cauri fotosfērai, sekojot līdzi deformētajām magnētiskā lauka cilpām un veidojot lokveidīgas struktūras virs Saules virsmas. Tādejādi cauri fotosfērai ir redzama salīdzinoši vēsākā Saules iekšiene - Saules plankumi.

Kad Saules plankumu ir ļoti daudz, spīdekļa magnētiskais lauks ir ļoti deformēts un ir iestājies solārais maksimums. Magnētiskās cilpas var tā izliekties, ka savienojas pretējo polaritāšu gali un atbrīvojas milzīga enerģija uzliesmojumu veidā. Šajos uzliesmojumos var novērot koronālās masas izsviedi. Ja šāds karstās plazmas vilnis ir pavērsts pret Zemi, planētu skar elektromagnētiskā vētra, kas var radīt bojājumus pavadoņos, apdraudēt astronautu veselību un dzīvību, kā arī traucēt elektroierīču un līniju darbību uz Zemes. Saules vētru prognozēšana ir viena no svarīgākajām nozarēm kosmosa izpētē.

Tiek prognozēts, ka šie trīs palnkumi varētu radīt vēl kādu M klases uzliesmojumu. Ja jums ir iespēja - sekojiet līdzi Saulei. Tikai atcerieties - skatīties uz Sauli bez speciāla aprīkojuma ir bīstami veselībai un dzīvībai.

SpaceWeather

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!