ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saules aktivēšanās


Publicēts: 18.12.2007

Iespējams, ka pagājušonedēļ aizsākās jauna Saules cikla aktīvā fāze. Saules cikla laikā spīdekļa aktivitāte pastiprinās un pavājinās 11 gadu ietvaros. Aktivitātes augstākajā punktā, kas iepriekš bija 2001. un 2002. gados, plankumi un Saules vētras ir bieža parādība. Šīs vētras, kas bombardē Zemi ar lādētu daļiņu plūsmu, spēj izsist no ierindas satelītus, nojaukt radio sakarus un pat radīt bojājumus uz Zemes esošajās ierīcēs.

Daudzu mēnešu garumā Saule bija relatīvi neaktīva. 11. decembrī uzradās magnētiskais mezgls, kas iespējams signalizē par Saules aktivitātes palielināšanos. Kā skaidroja fiziķis Deivids Hetavejs, tad patlaban Saule ir sasniegusi solāro minimumu.

"Jauns Saules cikls vienmēr sākas ar augsti novietotu, reversas polaritātes plankumu," skaidroja Hetavejs.

"Reversā polaritāte" nozīmē to, ka jaunā Saules cikla, kas nu būs jau 24, plankumam ir pretēja magnētiskā polaritāte, ja salīdzina ar iepriekšējā cikla plankumiem. Veci Saules plankumi aplīp ap spīdekļa ekvatoru, bet jaunie veidojas tuvāk Saules polam.

Pagaidām vēl nav skaidrs, vai Saule tiešām ir aizsākusi jaunu aktivitātes ciklu, jo esošajam magnētiskajam mezglam nav neviena atbilstoša plankuma. Jāpiebilst, ka arī 2006. gada augustā Hetavejs uzskatīja, ka sācies jauns solārās aktivitātes cikls.

Lai gan prognozes atšķiras, lielākā daļa zinātnieku piekrīt, ka 24. Saules cikls būs ļoti spēcīgs. "Ja tas piepildīsies, mēs izjutīsim Saules ietekmi uz telekomunikācijām, gaisa satiksmi, elektrības līnijām un GPS sistēmu," varam lasīt NASA paziņojumā.

Solārās aktivitātes pīķis ir gaidām 2011. vai 2012. gadā. Līdz tam brīdim, kā paskaidroja Hetavejs, mums priekšā vēl ir mierīgs periods.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!