ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Sasildīties ziemas aukstumā


Publicēts: 5.01.2009

Vai pamanījāt, ka vakar, 4. janvārī, Saule bija nedaudz lielāka nekā parasti? Siltāk gan no tā nekļuva, bet tieši 4. janvārī Zeme atradās perihēlijā jeb vistuvāk Saulei savā orbītā ap centrālo zvaigzni. Vai tiešām to var pamanīt ar aci? Kā tas ietekmē Zemi?

Visbiežāk jau cilvēkus uztrauc dažādas debess parādības un to saistība ar iespējamajām katastrofām uz Zemes. Meteorītu lieti, komētas, planētu parādes un citas parādības cenšas tulkot kā zīmes no debesīm, lai gan tās ir parastas un regulāras astronomiskas parādības. Tāpat arī Zemes atrašanās perihēlijā, kas notiek reizi gadā.

Zeme ap Sauli riņķo pa nedaudz izstieptu apli jeb elipsi. Tas ir gandrīz perfekts aplis. Perfekta apļa un elipses atšķirības var definēt kā ekscentriskumu. Tas mērāms vienībās no 0, kas ir perfektais aplis, līdz 1, kas jau ir parabola. 

a ir attālums no objekta orbītas tālākā punkta līdz centram (garākā pusass), b - attālums no tuvākā punkta līdz centram (īsākā pusass). Tā kā Zemes orbīta ir vairāk apaļa, nekā izteikti elipsveida, ekscentriskums ir samērā niecīgs - 0,0167. Garākā pusass ir 149 598 000 kilometri, bet īsākā pēc vienādojuma sanāk 149 577 000 kilometri.  Starpība sanāk tikai 21 000 kilometri.

... bet, aprēķini ir nepareizi.

Šis vienādojums darbotos pareizi un iegūtais rezultāts atbilstu īstenībai, ja Saule patiešām atrastos Zemes orbītas centrā. Saule atrodas fokusa punktā, kas ir novirzīts no orbītas centra par aptuveni 2,5 miljoniem kilometru.

Ja ņemam vērā šīs jaunās zināšanas un atkal aprēķinam tālāko pusasi, tad sanāk, ka tālākajā punktā no Saules Zeme atrodas 152 000 000 kilometru attālumā. Tuvākais punkts atrodas tikai 147 000 000 kilometru attālumā no centrālā spīdekļa.

Beidzot varam izrēķināt pareizo starpību, kas sanāk aptuveni 5 miljoni kilometru jeb 3% Saules izmēra.

4. janvārī Zeme atradās tuvākajā punktā jeb perihēlijā, savukārt 4. jūlijā tā atradīsies apohēlijā jeb tālākajā punktā no Saules.

Nesatraucieties, pat nepamanīsiet, kad šis mirklis būs pagājis, jo nekādas izmaiņas uz Zemes nobūs notikušas. 3% Saules lieluma izmaiņas var pamanīt tikai teleskopā un veicot ļoti precīzus mērījumus.

Lai jūs nenosaltu šajā aukstumā, kas ir kaut kas netipisks ziemai, kur nu vēl sniegs tādā daudzumā, mēs piedāvājam jums trīs lieliskus ekrāna un sirds sildītājus no SOHO.

Discover, astroENGINE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!