ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pazudušo plankumu noslēpums


Publicēts: 18.06.2009

Nacionālās Saules observatorijas (NSO) zinātniekiem, iespējams, ir izdevies atminēt pēdējā laika lielāko mīklu - kur pazuduši Saules plankumi. Izrādās, ka plūsmas, kas ir novērojamas Saules iekšienē, pārvietojas lēnāk nekā parasti. Tādēļ šobrīd vērojama zemāka aktivitāte un mazāks skaits plankumu.

Saules magnētiskās aktivitātes cikls vidēji ilgst 11 gadus. Šobrīd minimums ir neparasti ilgs un mierīgs, mulsinot zinātniekus un liekot mainīt 24. cikla prognozes.

Doktori Rāhele Hova un Frenks Hils no NSO ilgstošu laiku novēroja Sauli, izmantojot Globālo oscilāciju tīkla grupu (GONG), lai pētītu plūsmas jeb griezes oscilācijas, kas pārvietojas no austrumiem uz rietumiem aptuveni 1000 līdz 7000 kilometru dziļumā zem Saules virsmas. Saule katrus 11 gadus ģenerē jaunas plūsmas polārajos apvidos. Aptuveni 17 gadu laikā šīs plūsmas nonāk ekvatoriālajos reģionos un ir saistītas ar plankumu "ražošanu" tiklīdz straumes sasniedz kritisko 22. platuma grādu.

Hova un Hills atklāja, ka jaunā plūsma, kas saistīta ar 24. ciklu, pārvietojas ļoti kūtri. Trīs gadu laikā tā ir pārvarējusi 10. grādu robežu. Iepriekšējā ciklā šis attālums tika pārvarēts divu gadu laikā. Lēnais 24. cikla iesākums daudziem zinātniekiem raisīja pārdomas, vai nav iestājies otrs Maundera minimums un Saule ilgi atradīsies snaudošā stāvoklī. Presē, protams, izskanēja dažādi minējumi par šāda pavērsiena iespējamajām katastrofālajām sekām. Jaunie rezultāti liecina, ka Saule netaisās atpūsties un ir gatava jaunajam ciklam ne mazāk kā 23. cikla sākumā.

"Tas ir fantastiski, ka mēs varām vērot, ka, straumei sasniedzot 22. platuma grādus, Saules plankumi atgriežas," piebilda doktors Hils.

GONG ir līdzīgs SOHO/MDI instrumentam. Tas mēra skaņas viļņus uz Saules virsmas. Šo procesu varētu salīdzināt ar visparastāko medicīnisko sonogrāfiju. "Izmantojot šo tehnoloģiju, mēs atklājām nepārprotamu saistību starp Saules iekšienē notiekošajām izmaiņām un plankumiem uz zvaigznes virsmas," teica Hils.

"Tas ir svarīgs moments Saules aktivitātes noslēpumu atminēšanā," teica doktors Dīns Pesnels no NASA Godārda kosmisko lidojumu centra. "Tas parāda kā plūsmas Saules iekšienē ir saistītas ar Saules aktivitāti un kā var tikt prognozēta cikla gaita. Neviena no agrāk izskanējušajām prognozēm nebrīdināja par ilgstošāku miera periodu. Mums ir vēl daudz jāmācās, lai saprastu kā Saule veido savu magnētisko lauku."

Jaunā zinātnes nozare - helioseismoloģija, kas patlaban aktīvi izmanto GONG un SOHO/MDI instrumentus, lai pētītu Saules iekšējās struktūras, ir izmainījusi zinātnieku pieņēmumus par zvaigznes iekšienē notiekošajiem procesiem. Nākotnē šiem instrumentiem pievienosies NASA Saules dinamikas observatorija.

"Lai arī Saules virsmas efektu atkarība no griezes oscilācijām bija novērota jau labu laiku, mehānisma izpēte un Saules plankumu izcelsmes izpratne bija atkarīga no iekšējo struktūru mērījumiem, kas ir iespējami tikai ar helioseismoloģijas metodēm," skaidroja Hils.

American Astronomical Society

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!