ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Lietus uz Saules


Publicēts: 28.04.2010

Tikai pirms dažām dienām tika publicēta jaunās Saules observatorijas SDO "pirmā gaisma", atklājot šī instrumenta fantastiskās iespējas. Šobrīd ir pieejami vēl jaunāki, bet ne mazāk fantastiski video materiāli.

"SDO tikko novēroja masīvu izvirdumu uz Saules, kas ir viens no lielākajiem pēdējo gadu laikā," teica Lika Guhathakurta no NASA.

"Mēs varam redzēt kā miljardiem tonnas magnetizētas plazmas aizplūst kosmosā un sprādzienā radušās atliekas krīt atpakaļ uz Saules. Tie varētu būt vislabākie dati, kādi līdz šim iegūti," pastāstīja Karels Šrijvers.

Video materiāls ierakstīts 19. aprīlī un tā kopējais garums ir 4 stundas.

"Tā ir milzīga," teica Šrijvers, aprakstot izvirdumu, zem kura plazmas lokiem mierīgi ietilptu planēta Zeme.

Šis nav pirmais lielais izvirdums, kuru novēro astronomi, bet nekad agrāk tos nav bijis iespējams izpētīt tik detalizēti.

Šrivjera mīļākā vieta video materiālā ir koronārais lietus. "Plazma krīt atpakaļ uz Saules virsmas, veidojot spilgtus uzliesmojumus vietās, kur tā nokrīt," skaidroja zinātnieks. "Šo fenomenu es pētu gadiem ilgi."

Koronārias lietus ir maz izpētīts fenomens. Tas gan nav pārsteigums, ka plazma krīt atpakaļ uz Sauli, jo tās gravitācija ir milzīga. Lietus noslēpums ir tā lēnā krišana.

"Saules gravitācijai būtu jāpievelk matērija daudz ātrāk. Kāpēc tas krīt tik lēni," vaicāja Šrivjers.

SDO palīdzēja atrast atbildi. "Lietu palēnina "gāzes spilvens"," paskaidroja Šrivjers. "Ar līdz šim pieejamajām observatorijām to nebija iespējams ieraudzīt."

Viena no SDO īpašībām ir spēja noteikt temperatūru. Koronārais lietus izrādījās visai auksts - tikai 60 000 K. Kad lietus līst lejup, to balsta zemāk esošais karstais materiāls, kura temperatūra ir no 1 000 000 līdz  2 200 000 K.

"Jūs varat redzēt šo gāzi temperatūru filmiņā," teica Šrivjers. "Aukstais materiāls ir sarkans, bet karstākais - zilgani zaļš. Karstā gāze efektīvi palēnina lietu."

Diks Fišers nodarbojas ar Saules izpēti aptuveni 40 gadus. "Visā šajā laikā es nekad neesmu redzējis ko tamlīdzīgu," viņš atzīst. "Es domāju, ko gan mēs ieraudzīsim nākamnedēļ?"

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!