ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cunami uz Saules


Publicēts: 29.11.2009

Milzīgs, augstāks par Zemi plazmas vilnis vēlās pāri Saules virsmai. Tas rādās vienā punktā un izpletās miljoniem kilometru diametrā. Kas tas tāds bija? Cunami uz Saules? Skeptiķi uzskatīja, ka tā visticamāk bija ēna, acu apmāns, bet noteikti ne reāls vilnis.

"Tagad mēs zinām," teica Džo Gurmens no Saules fizikas laboratorijas Godārda kosmisko lidojumu centra. "Cunami uz Saules ir realitāte."

2009. gada februārī abas STEREO zondes novēroja cunami, kad izverda Saules plankums 11012, izsviežot miljardiem tonnu gāzes kosmosā un radot milzu cunami, kas vēlās pāri Saules virsmai. STEREO zondes novēroja šo vilni no divām pozīcijām.

"Tas noteikti bija vilnis," stāstīja Spiros Patsourakos no Džordža Meisona universitātes. "Ne ūdens vilnis, bet milzīgs plazmas un magnētisma vilnis."

Zinātniski tas tiek dēvēts par "ātro magnetohidrodinamisko vilni" jeb "MHD vilni". STEREO ieraudzītais vilnis bija aptuveni 100 000 kilometrus augsts un pārvietojās ar 250 km/s lielu ātrumu.

Pirmie Saules cunami tika atklāti jau 1997. gadā, kad tos pamanīja SOHO zonde. "Mēs brīnījāmies," atcerējās Gurmens. "Vai tas ir vilnis, vai tikai ēna no koronārās masas izsviedes."

SOHO lūkojās tikai no viena punkta, tādēļ uz šo jautājumu atbildēt bija grūti. Vēlāk šī pati zonde novēroja arī citus cunami, bet arī tad nebija iespējams noteikt vai tiešām tas bija vilnis, vai tikai acu apmāns.

STEREO startēja 2006. gadā. 2009. gada februāra izvirduma laikā STEREO-B atradās tieši virs izvirduma epicentra, bet  STEREO-A aptuveni 90o nostāk, tādejādi bija izveidojusies "perfekta ģeometrija, lai atminētu noslēpumu".

"Mēs redzējām viļņus, kurus atstaroja koronārie caurumi," teica pētījuma līdzautors Andželo Vorlidas no Jūras spēku izpētes laboratorijas Vašingtonā. "Un tad mēs nofilmējām kā protuberance iesvārstās (*.MOV; 52,4 MB) pēc tam, kad tai trāpa šāds vilnis. Mēs to nosaucām par dejojošo protuberanci."

Saules cunami Zemi neapdraud. Tomēr tie ir interesants pētījumu objekts. "Mēs tos varam izmantot, lai diagnosticētu Saules stāvokli," piebilda Gurmens. "Izpētot kā vilnis izplatās un atstarojas no citiem objektiem, mēs varam iegūt informāciju par dziļākajiem Saules atmosfēras slāņiem."

"Cunami varētu palīdzēt labāk prognozēt Saules laikapstākļus," stāstīja Vorlidas. "Tie parāda vietu, kur rodas izvirdums. Zinot sprādziena vietu precīzi, mēs varētu daudz labāk prognozēt, kad koronārās masas izsviede vai radiācijas vētra sasniegs Zemi."

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!