ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cunami ... uz Saules


Publicēts: 2.04.2008

2007. gada 19 maijā no Saules atmosfēras zemākajiem slāņiem izlauzās milzīga vētra - cunami. Šo grandiozo notikumu piefiksēja un dokumentēja kosmosa kuģis STEREO. Cunami ilga tikai 35 minūtes, maksimumu sasniedzot 20ajā minūtē. Cunami uz Saules ir saistīti ar milzīgiem sprādzieniem Saules atmosfērā jeb koronālās masas izsviedēm.

"Sprādzienu enerģija ir fenomenāla. Vienā sekundē izdalītais apjoms vairāk kā 2 miljardus reižu pārsniedz visas pasaules gada enerģijas patēriņu. Pusstundas laikā cunami noklāja gandrīz visu Saules disku, miljoniem kilometru attālumā no epicentra," skaidroja Deivids Longs no Dublinas Trīsvienības koledžas.

STEREO ultravioleto staru fotokamera (EUVI) novēro Sauli četros viļņu garumos, kas nosedz temperatūru diapazonu no 60 000 līdz 2 miljoniem grādu pēc Celsija. Zemākajās temperatūrās zinātnieki var saskatīt hromosfēras struktūru. Diapazonā, kas atbilst 1 - 2 miljoniem grādu, var saskatīt dažādas Saules vainaga struktūras.

Sauli šajā diapazonā vēro arī SOHO, kas startēja 1995. gadā. Atšķirībā no STEREO, SOHO nofotografē Sauli 4 reizes dienā. STEREO savukārt fotografē Sauli ik pēc dažām minūtēm. Tādejādi STEREO dati ļauj izsekot cunami gaitai ļoti precīzi.

Pirmo reizi cunami tika novērots visos četros viļņu garumos, tādejādi zinātnieki varēja vērot kā milzīgā Saules vētra virzās cauri atmosfēras slāņiem.

"Mums par pārsteigumu nācās secināt, ka Saules vētra cauri visim slāņiem virzās ar gandrīz identisku ātrumu. Tā kā hromosfēra ir daudz blīvāka nekā vainags, mēs domājām, ka šajā zonā ātrums kritīsies. Notikušajam neesam atraduši izskaidrojumu," piebilda izpētes komandas dalībnieks Pīters Gelehers. Cunami vilnis izplatījās ar ātrumu, kas pārsniedz 1 miljonu km/h.

Pētījuma rezultātu interpretāciju sarežģīja arī tas, ka kameras attēlus nefotografēja ar vienādu intervālu. Kamera, kas monitorēja viļņu garumus, kas atbilst 1 miljonam grādu pēc Celsija, fotografēja ar 2,5 minūšu intervālu. Pārējās kameras bija iestādītas uz 10 un 20 minūšu ciklu.

"Agrāk mēs domājām, ka cunami izraisa magnētiskais triecienvilnis, bet iepriekšējos uzņēmumos viļņu ātrums bija pārāk lēns. Lai gan esam sapratuši, ka pārāk liels intervāls starp attēlu uzņemšanu, var izkropļot aprēķinus. Nākamo cunami gadījumā mēs samazināsim šo intervālu. Iespējams tas palīdzēs noteikt, kas īsti izraisa un darbina šīs grandiozās Saules vētras."

Iespējams noskatīties Saules cunami video materiālu.

 

RAS

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!