ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Būrī ieslodzītā enerģija


Publicēts: 24.02.2018

Uzliesmojumi uz Saules ir saistīti ar aktīvajiem reģioniem. Bieži vien uzliesmojumiem seko koronālās masas izvirdums, kad starpplanētu telpā tiek izmesta Saules matērija. Tomēr ne vienmēr spēcīgus uzliesmojumus pavada izvirdums. Lai noskaidrotu, kas nosaka, vai uzliesmojumam sekos izvirdums vai nē, astrofiziķis Tahars Amari no Parīzes Politehniskās skolas (École Polytechnique) NASA SDO datos izpētīja kādu iespaidīga izmēra plankumu grupu, kas bija novērojama uz Saules 2014.gada oktobrī.

Šī plankumu grupa, kurā mierīgi varēja ievietot Jupiteru, bija vislielākā, kāda novērota pēdējo divu ciklu laikā. Tas bija ļoti aktīvs reģions. Novērojumi liecināja, ka gaidāms izvirdums. Tas nesekoja pat pēc spēcīgā X kategorijas uzliesmojuma.

Amari vadītā pētnieku grupa NASA SDO observatorijas datus par Saules magnētisko lauku iekļāva datormodeļos, kas atveidoja Saules magnētiskā lauka evolūciju vainagā jeb Saules atmosfēras augšējos slāņos brīdi pirms uzliesmojuma. Modelis atklāja, ka notiek cīņa starp divām spēcīgām magnētiskām struktūrām - magnētisko auklu, kas tiek saistīta ar koronālās masas izvirdumu, un blīvu magnētiskā lauka režģi, kas atrodas virs auklas.

Todien tieši šis magnētiskā lauka līniju būris neļāva attīstīties koronālās masas izvirdumam. Dažas stundas pirms uzliesmojuma plankuma rotācija deformēja auklu un tā kļuva nestabila un nospriegota. Parasti šādas situācijas atrisinājums ir uzliesmojums, kam seko izvirdums. Kā atklāja Amari pētījuma rezultāti, šajā gadījumā auklas enerģija nesasniedza nepieciešamo apjomu, lai spētu izlauzties cauri būrim kā pilnvērtīgs izvirdums. Tomēr enerģija bija pietiekama, lai izraisītu X kategorijas uzliesmojumu.

Izmainot modeļa parametrus, zinātnieki secināja, ka, ja magnētiskā lauka līniju būris būtu nedaudz vājāks, spēcīgs izvirdums būtu noticis 2014.gada 24.oktobrī. Amari, kura pētījums ir pieejams žurnālā Nature, plāno turpināt pētījumus, jo saskata, ka tie varētu tikt izmantoti, lai praktiski aprēķinātu potenciālo uzliesmojumu un izvirdumu iespējamību un jaudu.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!