ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

90 plankumi 2013. gadā


Publicēts: 16.05.2009

Jaunais Saules vētru periods solās būt vājākais kopš 1928. gada. Tā maksimums būs jāgaida vēl aptuveni 4 gadus. Tā prognozē NOAA kosmosa laikapstākļu prognožu centrs. Pat ja aktivitāte būs minimāla, nav nekādu garantiju, ka Zeme nepiedzīvos kādu izteikti spēcīgu vētru.

Saules vētra ir enerģijas un matērijas izvirdums, kas var būt vērsts Zemes virzienā. Pat samērā vāja vētra var bojāt Zemes mākslīgos pavadoņus, sakarus un GPS sistēmu. Spēcīgāka vētra var pakļaut Zemi nopietnākiem bojājumiem.

Patlaban NOAA prognozē, ka 24. Saules cikls maksimumu sasniegs 2013. gada maijā. Saules plankumu skaits, kas novērojams 24h laikā nepārsniegs 90. Ja viņiem izrādīsies taisnība, 24. cikls būs vājākais kopš 16., kurā plankumu skaits sasniedza 78. Jaunais cikls, kas sācies pavisam nesen, var izrādīties 9 vājākais kopš 1750. gada, kopš uzsākta Saules aktivitātes ciklu numerācija.

Saules ciklu intensitātes vispierastākā mēraukla ir plankumu daudzums. Jo vairāk plankumu, jo lielāka iespējamība, ka notiks vētras. Tomēr jāatceras, ka Saules vētras spēku nenosaka tikai plankumu skaits. Spēcīgas vētras ir notikušas arī nosacīti mierīgos periodos.

"Tāpat kā ar viesuļvētrām, aktīvs vai vājš cikls ir atkarīgs no vētru skaita, bet pietiek ar vienu īpaši spēcīgu vētru, lai tā radītu milzīgus zaudējumus," pastāstīja NOAA zinātnieks Dougs Bīsekers. "Spēcīgākā Saules vētra tika novērota 1859. gadā, līdzīga cikla, kā mēs prognozējam, laikā."

1859. gadā tika bojātas telegrāfa līnijas, izraisīti ugunsgrēki Ziemeļamerikā un Eiropā. Ziemeļblāzmas bija tik spožas, ka cilvēki varēja lasīt avīzes to gaismā.

Ja Zeme šādu vētru pieredzētu mūsdienās, bojājumi būtu neizmērojami. Pirmā gada zaudējumi vien sastādītu 1-2 triljonus USD. Pēc šādas vētras atgūšanās periods ilgtu kā minimums 4 līdz 10 gadus. Ja vēl atceraties viesuļvētru Katrīna, kuras radītie zaudējumi un bojājumi šķita katastrofāli, tad tās finansiālais zaudējums bija tikai 80 līdz 125 miljardi USD.

NOAA pētījumos redzams, ka mazākais plankumu skaits bija novērojams 2008. gada decembrī, kad notika pāreja starp 23. un 24. ciklu. Iespējams, ka 24. cikls, kurš varētu ilgt 12 gadus un 7 mēnešus, būs visgarākais kopš 1823. gada un trešais garākais kopš 1755. Vidējais Saules aktivitātes cikla garums ir 11 gadi.

Neparastais 24. cikla iesākums, kas izcēlās ar niecīgo aktivitāti un gandrīz neesošajiem Saules plankumiem, NOAA lika pārskatīt 2007. gada prognozes. Iepriekš zinātnieki domāja, ka 24. cikls sāksies 2008. gada martā un maksimumu sasniegs 2011. gada nogalē vai 2012. gada vidū.

Vai Saule turpinās klusēt, vai tiešām sāks pamosties, rādīs laiks. Skaidrs ir viens, ka mēs par centrālo zvaigzni joprojām zinām pārāk maz, lai spētu uzminēt tās tālāko rīcību. Kā vienmēr noslēpumaina un bīstama ir šī mums tik ļoti nepieciešamā dzīvības devēja.

Spaceweather

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!