ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zibens uz Saturna


Publicēts: 19.04.2010

NASA zondei Cassini ir izdevies nofotografēt zibeni uz Saturna. No šiem attēliem zinātnieki ir izveidojuši video materiālu, kurā redzams kā zibsnī zibens uz citas planētas. Filmiņa ir papildināta ar skaņām, kas rodas zibens izlādes laikā.

"Šī ir pirmā reize, kad mums ir izveidot video materiālu, kurā redzams zibens uzliesmojums un dzirdams tā radio signāls," teica Džordžs Fišers. "Kad radio dati ir sakombinēti ar redzamo, mēs varam pārliecināti teikt, ka novērojam spēcīgus negaisus."

"Šīs vētras ir tikpat spēcīgas kā uz Zemes vai pat vēl spēcīgākas," teica Endrjū Ingersols no Kalifornijas tehnoloģiju institūta. "Bet tās notiek daudz retāk. Uz planētas parasti novērojama tikai viena vētra. Toties tā var ilgt mēnešiem ilgi."

Pirmās zibens fotogrāfijas tika iegūtas 2009. gada augustā. Šī vētra ilga no 2009. gada janvāra līdz oktobrim. Tas bija ilgākais negaiss, kāds jebkad novērots Saules sistēmā.

Lai izveidotu filmu, zinātniekiem vajadzēja vairāk attēlu. Vajadzēja spožākus zibeņus un to radio signālus. Nepieciešamie dati tika savākti daudz īsākas vētras laikā, kas ilga no 2009. gada novembrim līdz decembra vidum. Pievienotajā video failā (.MOV; 43,8 MB) redzami attēli, kas iegūti 16 minūšu laikā 2009. gada 30. novembrī. Uzliesmojumi ilgst mazāk kā sekundi. Attēlos redzams aptuveni 3000 kilometrus garš mākonis. Zibens izgaismo aptuveni 300 kilometrus lielus apgabalus šajā mākonī.

Kad notiek zibens izlāde, to pavada radioviļņu starojums, kuru var "noķert" ar AM frekvencē uztverošu radiouztvērēju. Video fails papildināts ar skaņām, kādas ierakstītas negaisa laikā uz Saturna.

Saturna negaisa radītos radioviļņus ir ierakstījis gan Voyager, gan Cassini. Josla uz Saturna, kur Cassini konstatēja radioviļņu starojumu, ir nosaukta par "vētru ieleju". Līdz šim Cassini kamerām nebija izdevies nofotografēt zibens uzliesmojumus šajā reģionā.

Zibens fotografēšanu apgrūtināja planētas īpatnības. Tā ir ļoti spoža un labi atstaro gaismu. Saules gaisma, kas atstarojas no milzīgajiem Saturna gredzeniem, izgaismoja Saturna nakts pusi spožāk nekā pilnmēness Zemi. Ekvinokcijas laikā Saturna gredzeni ir pavērsti ar aso malu pret Sauli. Beidzot zinātnieki bija sagaidījuši nepieciešamo tumsu.

"Redzamās gaismas attēli ir bagātīgs informācijas avots," teica Uļjana Djudina, kura pirmā pamanīja uzliesmojumus Cassini attēlos. "Tagad mēs varēsim noteikt, cik spēcīgas ir vētras, kuros mākoņu slāņos tās veidojas, un cik ļoti optiskā instensitāte ir atkarīga no kopējās negaisa enerģijas."

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!