ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zemes viesuļvētru lielā māsa uz Saturna


Publicēts: 2.05.2013

NASA kosmiskā aparāta Cassini fotografētajos attēlos redzama milzu viesuļvētra, kas lielā ātrumā virpuļo gredzenotās planētas ziemeļpola apvidū. Šie ir pirmie attēli, kuros vētra nofotografēta redzamās gaismas diapazonā.

Viesuļvētras "acs" ir aptuveni 2000 kilometrus plaša, aptuveni 20 reizes lielāka par vidējas viesuļvētras aci uz Zemes. Gaišie mākoņi viesuļvētras acs malās pārvietojas ar ātrumu aptuveni 150 m/s (540 km/h). Interesanti, ka ūdens tvaika Saturna atmosfērā ir ļoti maz.

"Mēs to pārbaudījām atkārtoti, jo tas ļoti atgādina Zemes viesuļvētras," teica Endrjū Ingersols no Kalifornijas Tehnoloģiju institūta. "Bet tur tā ir - uz Saturna, daudz lielākā mērogā."

Tagad, kad milzu vētru apgaismo Saules stari, zinātnieki to pētīs, lai labāk izprastu, kā veidojas un tiek uzturētas viesuļvētras uz Zemes, kuras "barojas" no okeāna siltajiem ūdeņiem. Lai arī Saturna atmosfēras augšējos slāņos nav šādu ūdeni saturošu objektu, izpētot, kā Saturna vētra izmanto uz gredzenotās planētas sastopamos ūdens tvaikus, iespējams izdotos labāk izprast viesuļvētras uz Zemes.

Gan Zemes viesuļvētrām, gan Saturna polārajam virpulim ir virkne kopēju iezīmju. Piemēram, vētras acs, kur nav nemaz vai ir ļoti maz zemu mākoņu. Viena no līdzībām ir arī augstu mākoņu veidošanās ap vētras aci. Tāpat kā uz Zemes, arī uz Saturna ziemeļu puslodē vētra griežas pretēji pulksteņa rādītāja virzienam.

Lielākās atšķirības starp viesuļvētrām uz Zemes un Saturna ir to izmēri un griešanās ātrums. Acs sienā reģistrētais vēja ātrums uz Saturna ir aptuveni četras reizes spēcīgāks nekā uz Zemes. Atšķirībā no Zemes viesuļvētrām, kuras pārvietojas, Saturna vētra visu laiku atrodas planētas ziemeļpolā. Uz Zemes vētrām ir tendence pārvietoties ziemeļu virzienā. Savukārt Saturna vētra nekur nevar pārvietoties, jo tā jau atrodas ziemeļpolā.

"Polārajam virpulim vairs nav kurp iet, tādēļ, visticamāk, tas ir fiksēts ziemeļpolā."

Zinātnieki uzskata, ka šī vētra pastāv jau gadiem ilgi. Kad 2004. gadā Cassini ieradās Saturna sistēmā, gredzenotās planētas ziemeļpols tinās tumsā, jo tur valdīja ziema. Lai arī ar dažādiem instrumentiem izdevās konstatēt milzu virpuļa eksistenci, redzamās gaismas attēlus varēja iegūt tikai pēc 2009. gada augusta. Fotogrāfijas, kurās vētra redzama Saules apgaismota, tika fotografētas 2012. gada 27. novembrī.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!