ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Vējrādītāji uz Titāna


Publicēts: 27.02.2009

Uz Titāna ir milzīgi kāpu lauki, kas varētu darboties kā vējrādītāji, pēc kuriem noteikt lielākā Saturna pavadoņa vēja virzienu. Cassini četru gadu laikā iegūtie dati ir apstrādāti un zinātniekiem ir pieejama detalizēta kāpu karte, kurā redzamais neatbilst gaidītajam.

Viļņainās kāpas pārsvarā ir orientētas no austrumiem uz rietumiem. Interesanti, ka šo kāpu virziens un īpašības liecina, ka vēja virziens, kas pūš tuvu virsmai, ir vērsts austrumu virzienā, nevis rietumu. Tas nozīmē, ka Titāna virsmas vēji pūš pilnīgi pretējā virzienā, nekā agrākajos globālās cirkulācijas modeļos bija izskaitļots.

"Uz Titāna ir maz mākoņu, tādēļ ir grūti noteikt vēja virzienu. Izanalizējot Titāna kāpu veidošanās virzienu, mums ir radusies nojausma par vēju virzienu kopainu," pastāstīja Ralfs Lorencs no Džona Hopkinsa universitātes praktiskās fizikas laboratorijas. "Domājot par kāpām kā vējrādītājiem, mēs redzam virzienu, kurā pūš vēji."

"Titāna kāpas ir jaunas un dinamiskas struktūras, kas mijiedarbojas ar virsmas šķēršļiem un sniedz mums ieskatu vēja režīmā," piebilda Jani Radebauga no Brigama Janga universitātes. "Vēji pūš dažādos virzienos, bet, tiem kombinējoties, veidojas kopējā kāpu orientācija."

Vēju izpēte ir svarīga nākotnē plānotajām misijām, jo īpaši tām, kurās tiktu lietoti atmosfēras baloni.

Jauno karti veido aptuveni 16 000 kāpu segmenti, kas iegūti no aptuveni 20 radara attēliem.

Tiek uzskatīts, ka Titāna kāpas ir ogļūdeņražu smiltis, kas pārsvarā atrodas ekvatoriālajos reģionos. Augstākos platuma grādos ir mitrāki laikapstākļi, kas samazina kāpu veidošanās iespējas, vējām pārnēsājot ogļūdeņražu smilšu graudus.

Cassini misija, kas aizsākās 1997. gadā, patlaban ir pagarināta. 2009. gada 27. martā Cassini atkal lidos garām Titānam. Pavisam šogad ieplānoti 17 lidojumi gar šo dūmakaino pavadoni.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!