ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Šķidrs ūdens uz Encelada


Publicēts: 10.02.2010

Analizējot Cassini zondes datus, zinātniekiem ir izdevies atklāt negatīvi lādētus ūdens jonus Saturna pavadoņa Encelada ledus geizeru izplūdes strūklās. Šis atradums apstiprina šķidra ūdens esamību uz nelielā pavadoņa. Cassini plazmas spektrometra datos tika atklāti arī citi negatīvi lādēti joni, tai skaitā ogļūdeņraži.

"Lai arī nevienu nepārsteidz ūdens esamība, tad šo īslaicīgi pastāvošo jonu klātbūtne liecina par šķidru ūdeni zem ledus kārtas, un, kur ir ūdens, ogleklis un enerģija, tur var pastāvēt svarīgākie dzīvības komponenti," teica pētījuma autors Endrjū Kouts. "Pārsteigums bija šo jonu masa. Spektrā mēs novērojām dažus pīķus, kurus analizējot, bija redzams, ka ūdens molekulas apvienojas."

Zinātnieki analizēja Cassini datus, kas tika iegūti 2008. gada 12. martā.

Tādejādi Encelads pievienojas Zemei, Titānam un komētām. Ir zināms, ka uz šiem objektiem pastāv negatīvi lādēti joni. Zemes jonosfērā ir atklāti negatīvi lādēti skābekļa joni. Savukārt negatīvi lādēti ūdens joni ir atrodami uz virsmas, kur ūdens ir kustībā, piemēram, ūdenskritumos vai okeānu piekrastēs.

Cassini plazmas spektrometrs sākotnēji bija paredzēts Saturna magnētiskās vides pētījumiem, nosakot jonu un elektronu blīvumu, ātrumu un temperatūru. Kopš tika atklāti Encelada ledus geizeri, spektrometru veiksmīgi izmantoja izplūstošā materiāla analīzei.

No Encelada geizeriem nākošās daļiņas pastāvīgi papildina E gredzenu.

Titāna tuvumā šis pats instruments konstatēja negatīvi lādētus ogļūdeņražu jonus, kuru masa pat 13 800 reizes pārsniedz ūdeņraža masu. Šie joni ir sastopami pat 950 kilometru augstumā. Iespējams, ka šie joni ir smogam līdzīgās dūmakas avots. Karls Sagāns savulaik ieviesa terminu tolīni, kas ir organisku vielu maisījums, kādu viņam izdevās radīt laboratorijas apstākļos no gāzēm, kas ir atrastas uz Titāna. Šīm prebiotiskajām molekulām raksturīga sarkanīgi brūna nokrāsa. Nav izslēgts, ka tolīni tiek ražoti Titāna atmosfērā un vēlāk nonāk arī uz pavadoņa virsmas sīku daļiņu veidā, kas veido ekvatora reģionā esošās kāpas.

Jaunāko pētījumu rezultāti papildina zināšanas par Encelada geizeriem un Titāna atmosfēru. Mūsu redzeslokā tādejādi nonāk jaunas vides, kurās varētu veidoties dzīvībai noderīgi apstākļi.

Science and Technology Facilities Council

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!