ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saturns pārsteidz


Publicēts: 2.12.2005

Kopš 1980. gadā Voyager 1 uz Zemi nosūtīja detalizētus Saturna F gredzena attēlus, zinātnieki joprojām cīnās, lai izprastu šī gredzena dīvainās īpašības.

F gredzens, plānais, tikko samanāmais ledus gabaliņu sakopojums, kas riņķo ap gāzes gigantu, tika atklāts 1979. gadā. Vairākas zinātnieku grupas aprakstīja šo struktūru kā tādu, kas veidota no sablīvējumiem, atzariem un joslām.

Izrādījās, ka šie apraksti nav patiesi un neparāda īsto F gredzena uzbūvi, kura izpēte tika veikta, izmantojot automātiskās stacijas Cassini uzņemtos attēlus. Pētījumus vadīja Sebastjāns Šarnozs no Parīzes universitātes.

"Šīs joslas, kas agrāk tika uzskatītas par atsevišķiem gredzeniem, patiesībā ir savienotas un veido vienu spirāli, kas ap Saturnu apvijas vismaz 3 reizes," pastāstīja zinātnieks.

Šarnoza grupa radīja datorsimulāciju, lai izpētītu gredzena iespējamo izcelsmi. Jaunais izskaidrojums radīja vairāk jautājumu nekā atbilžu.

"Jaunatklātā spirāle ir kaut kas līdz šim neklasificēts," pastāstīja Marks Šovalters no SETI institūta.

Tā mainās ļoti ātri. Spirāle strauji kļuva ciešāka laika posmā no 2004. gada novembra līdz 2005. gada maijam.

Tika uzskatīts, ka pavadoņi Prometejs un Pandora, kas atrodas F gredzena tuvumā, ir kā šī gredzena kopā saturētāji. Šovalters piebilda, ka pēdējie pētījumi parādīja, ka šo pavadoņu nozīme drīzāk ir graujoša, nevis apvienojoša.

Šarnozs un viņa kolēģi domā, ka nesen atklātais pavadonis S/2004 S6 ir iesaistīts F gredzena pastāvēšanā. Šis nelielais pavadonis milzīgā ātrumā noteiktos laika periodos izlido cauri F gredzenam.

Bet neviens no šiem objektiem pilnībā neizskaidro F gredzena uzbūvi un pastāvēšanu.

Šovalters izteica pieņēmumu, ka kaut kad agrāk kāds liels nezināms objekts ir sadūries ar F gredzenu un S/2004 S6 ir tikai šī objekta paliekas.

Pirmais Saturna gredzenus pamanīja Galilejs neilgu laiku pēc teleskopa izgudrošanas. Gredzenu sistēma sākas no iekšienes uz ārpusi - D, C, B, A, F, G, E.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!