ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saturna sešstūris izveidots laboratorijā


Publicēts: 21.04.2010

Uz Saturna atrodas viena no interesantākajām ģeometriskajām figūrām Saules sistēmā. Lai arī Saturna ziemeļpolu aptverošais Sešstūris nav tik pazīstams kā Jupitera Sarkanais plankums, tas ir ne mazāk interesants. Tagad zinātniekiem ir izdevies šo fenomenu izveidot laboratorijas apstākļos.

Saturna strīpas ir plūsmas, kas pārvietojas no austrumiem uz rietumiem dažādos atmosfēras slāņos. Lielākā daļa izveido cirkulāras joslas. 1988. gadā Voyager izdevās nofotografēt vienu no plūsmām, kura atgādināja ziemeļpolā izvietotu milzu sešstūri, kur katra mala ir līdzvērtīga Zemes diametram.

Zinātnieki sākotnēji uzskatīja, ka šis neparastais veidojums ir saistīts ar milzīgu, vētrai līdzīgu virpuli, kas atradās vienā sešstūra pusē. Tika pieņemts, ka šis "šķērslis" izmaina plūsmas virzienu, gluži kā klints izmaina upes tecēšanas gaitu. Kad sistēmā ieradās Cassini un atkārtoti nofotografēja ziemeļpolu 2006. gadā, virpuļa vairs neredzēja, bet sešstūris joprojām tur bija.

Fiziķi Ana Klaudija Barbosa Agvaira un Pīters Rīds no Oksfordas universitātes pārbaudīja, vai sešstūri ir iespējams radīt laboratorijā. Viņi novietoja cilindru ar 30 litriem ūdens uz galda, kas lēnām griezās. Ūdens atainoja Saturna atmosfēru. Šajā cilindrā viņi ielika gredzenu, kas virpuļoja nedaudz ātrāk par cilindru. Tādejādi tika radīta mākslīga plūsma, kuru, lai būtu vieglāk atsekot, iekrāsoja ar zaļu krāsu.

Jo ātrāk griezās gredzens, jo vairāk pārveidojās sākotnēji cirkulārās formas zaļā plūsma. Tas malās uzradās mazi virpuļi, kas kļuva arvien lielāki un spēcīgāki un pārveidoja zaļo straumi par daudzstūri. Izmainot gredzena griešanās ātrumu, varēja iegūt dažādas formas.

"Mēs radījām ovālus, trijstūrus, četrstūrus, visu, ko vien var vēlēties," teica Rīds.

Jo lielāka starpība starp plūsmas un planētas atmosfēras griešanās ātrumiem, jo mazāk malas izveidojās daudzstūrim. Abi fiziķi secināja, ka Saturna ziemeļpola plūsmas ātrums griežas ar nedaudz lielāku ātrumu nekā pārējā Saturna atmosfēra, tādejādi radot sešstūri.

Izrādās, ka šādus daudzstūrus var novērot arī lielos viesuļos uz Zemes, bet tie ir nestabili un ātri pazūd.

"Rezultāti ir ļoti intriģējoši," teica planetārais zinātnieks Kevins Beins no NASA JPL.

Lai arī eksperiments neizskaidro, kādēļ šī plūsma ir ātrāka un kas to darbina, tā sniedz iespējamo risinājumu Saturna atmosfēras fenomenam.

Science

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!