ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saturna magnetosfēras izmaiņas gadalaiku griežos


Publicēts: 3.05.2013

Saturna magnetosfēra ir trešā lielākā struktūra Saules sistēmā, kuru aizēno tikai pašas Saules un Jupitera magnētiskie lauki. Aijovas universitātes studenta Tima Kenelija vadītajai grupai ir izdevies pierādīt, ka izmaiņas gredzenotās planētas magnetosfērā ir saistītas ar gadalaikiem.

Atšķirībā no Zemes, kas ir planēta ar cietu virsmu un vienu apriņķojumu ap savu asi veic 24 stundās, Saturns ir veidots no mākoņu un sašķidrinātas gāzes slāņiem, kur katrs no slāņiem griežas savā ātrumā. Šīs atšķirības sagādā problēmas noteikt laika periodu, kurā planētas veic vienu apli ap savu asi.

Pirms vairākiem gadu desmitiem tika reģistrēts dabīgas izcelsmes radio signāls, kas pazīstams kā Saturna kilometriskais starojums (SKR). Tika uzskatīts, ka šie dati nodrošina precīzus Saturna dienas aprēķinus. Tomēr jaunākie kosmiskā aparāta Cassini dati neļauj būt tik optimistiskiem.

Jaunākā Cassini datu analīze liecina, ka Saturna ziemeļpolam un dienvidpolam ir dažāda garuma SKR dienas. To garums mainās pa nedēļām un gadiem. Aijovas zinātnieku komanda Tima Kenelija vadībā izvirzīja sev mērķi noskaidrot, kā rodas šīs izmaiņas un kā tās ir saistītas ar Saturna magnetosfēru.

"Es esmu priecīgs, ka savos karjeras pirmsākumos man ir izdevies papildināt mūsu izpratni par Saturna magnetosfēru," teica Kenelijs.

Jau kādu laiku bija zināms, ka Saturna magnetosfērā notiekošie procesi ir savstarpēji saistīti, tomēr nebija skaidrs, kas nosaka šo saistību.

Kenelijs analizēja fenomenus, kurus Cassini bija reģistrējis laika periodā no 2004. gada jūlija līdz 2011. gada decembrim. Sākotnēji viņš pievērsās karstas, elektriski lādētas gāzes plūsmām, kuras ir vērstas Saturna virzienā. Pētot šīs parādības uzreiz pēc to izveidošanās un pirms tās magnetosfēras ietekmē pazūd, jaunais zinātnieks secināja, ka šo plūsmu veidošanās abās puslodēs ir cieši saistīta ar gadalaikiem.

Ziemeļu puslodē ziemas laikā šo plūsmu veidošanās sakrīt ar SKR periodu, kāds reģistrēts ziemeļu puslodē. Līdzīga saistība starp šīm plūsmām un SKR starojumu tika konstatēta arī dienvidu puslodē, kad tur valdīja ziema. Kenelijs uzskata, ka šie notikumi ir cieši saistīti ar gadalaiku maiņu.

Sezonālais efekts, kāds novērots uz Saturna, ir līdzīgs Zemes ziemeļblāzmu fenomenam, kad kāvi ir biežāk novērojami pavasaros un rudeņos.

Šie atklājumi ne tikai paplašina zināšanas par Saturnu, bet arī palīdz labāk izprast Zemes magnetosfēru un Van Allena radiācijas joslas, kas ietekmē gan satelītus, gan sakarus.

NASA, The University of Iowa

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!