ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saturna kvartets


Publicēts: 18.03.2009

Habla teleskops reizēm mēdz palūkoties uz objektiem, kas atrodas tepat Saules sistēmā. Šoreiz teleskops tika pagriezts pret gredzenoto milzi Saturnu, lai novērotu fantastisku ainu, kad pavadoņu kvartets šķērso planētu.

Saturna relatīvi plānais gredzens šobrīd ir pagriezts gandrīz ar aso malu pret Zemi, tādēļ tas vairāk atgādina šauru strīpiņu, nekā ierasto, plato lentu, kas apjož tālo planētu. Šāds stāvoklis atkārtojas ik pa piecpadsmit gadiem un ir uzskatāms par neikdienišķu parādību. Šogad gredzens pilnībā būs pagriezies ar aso malu pret Zemi septembrī, kad Saturns nebūs redzams no Zemes.

Pateicoties tam, ka gredzens ir tik plāns un praktiski nemanāms, šis laiks ir ļoti pateicīgs pavadoņu novērošanai, jo sevišķi, kad tie šķērso Saturna disku. 2009. gada 24. februārī Habla teleskopam izdevās iemūžināt brīdi, kad uz planētas "gozējās" veseli četri pavadoņi - Encelads, Dione, Titāns un Mimas.

Saturns ir milzīga planēta. Tajā varētu satilpt vairāk kā 800 zemeslodes. Uz milzu planētas fona tās lielākais pavadonis Titāns izskatās niecīgs, lai gan jāsaka, ka tas ir lielāks par Saules sistēmas mazāko planētu Merkuru. Titāns ir neparasts ne tikai ar savu izmēru, bet arī tādēļ, ka tam ir blīva atmosfēra, kā arī uz tā virsmas atrodams šķidrums - ogļūdeņražu ezeri un jūras.

Šobrīd Saturns ir ļoti labi redzams Lauvas zvaigznājā kā spoža, dzeltenīgas nokrāsas zvaigzne.

 

Hubblesite

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!