ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saturna jaunākais gredzens


Publicēts: 7.10.2009

Saules sistēmas visgredzenotākā planēta ir tikusi pie jauna gredzena. Ne pie prastas strīpiņas jau ierastajā kolekcijā, bet pie supermilzīga riņķa, kas ieskauj Saturnu. Jaunatklātais gredzens ir pavadoņa Fēbes mājvieta.

Atklājēja gods pieder NASA Spitzera infrasarkano staru teleskopam. Jaunais gredzens atrodas Saturna sistēmas nomalē. Tā orbītas slīpums ir aptuveni 27o attiecībā pret galveno gredzenu. Gredzena iekšmala sākas aptuveni 6 miljonu kilometru attālumā, ārmala atrodas aptuveni 12 miljons kilometru attālumā no planētas. Fēbe, kura riņķo šajā apgabalā, visticamāk ir jaunatklātā gredzena materiāla avots.

Saturna jaunais gredzens ir ne tikai ārkārtīgi plats, bet tas ir arī biezs. Tā biezums aptuveni 20 reizes pārsniedz pašas planētas diametru. Jums vajadzētu aptuveni vienu miljardu Zemju, lai aizpildītu šo milzīgo veidojumu.

"Tas ir supergredzens," pastāstīja Anne Verbiscere, astronome no Virdžīnijas universitātes. "Ja jūs varētu redzēt šo gredzenu, tas aizņemtu divu pilnu Mēness diametru lielus laukumus abās Saturna pusēs."

Tomēr gredzens ir pārāk retināts, lai to ieraudzītu. To veido niecīgas ledus un putekļu daļiņas. Tikai Spitzera redzīgās acis spēja saskatīt gredzena vēso daļiņu vājo mirdzumu. Spitzera teleskops patlaban atrodas 107 miljons kilometru attālumā no Zemes un riņķo ap Sauli.

Šis atklājums varētu palīdzēt atminēt dažas no Saturna sistēmas mīklām. Piemēram, ir zināms, ka Japeta viena puse ir gaiša, bet otra - izteikti tumša. Tas ir pavadonis, kas atgādina "iņ-jaņ" simbolu. Pirmo reizi šo pavadoni pamanīja astronoms Džovanni Kasīnī 1671. gadā. Par godu viņam tumšā puse tika nosaukta Cassini Regio.

Jaunatklātais gredzens palīdzētu izskaidrot kādēļ Japetam viena puse ir tumša. Gredzens griežas tajā pašā virzienā, kur Fēbe. Japets, pārējie gredzeni un daļa no Saturna pavadoņiem riņķo pretējā virzienā. Zinātnieki uzskata, ka ārējā gredzena daļiņas lēnām pārvietojas tuvāk Saturnam, tādēļ daļa no tām saduras ar Japetu un iekrāso tā "vējstikla" pusi tumšu.

"Astronomiem jau sen bija aizdomas, ka pastāv saistība starp ārējo pavadoni Fēbi un Japeta tumšo materiālu," teica Duglass Hamiltons no Merilendas universitātes. "Jaunatklātais gredzens ir pārliecinošs pierādījums šai saistībai."

Verbiscere un viņas kolēģi izmantoja Spitzera teleskopu, lai izpētītu apgabalu ap Fēbi. Viņiem bija aizdomas, ka Fēbe varētu atrasties putekļu joslā, kas radusies sadursmēs ar asteroīdiem un komētām.

Ar optiskajiem teleskopiem, kas darbojas redzamās gaismas spektrā, šo gredzenu ieraudzīt ir ļoti grūti. "Daļiņas ir tik tālu viena no otras, ka, ja jūs atrastos šajā gredzenā, jūs pat to nevarētu pamanīt," piebilda Verbiscere.

 

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!