ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saturna gredzens viļņojas


Publicēts: 14.06.2009

Saturna gredzeni ir neticami plāni. Ja jūs tos censtos ietilpināt A4 papīra lapas formātā, tad gredzens būtu plānāks nekā lapa. Lai arī uz gredzena platumā var uzlikt aptuveni 4 zemeslodes, atsevišķās vietās tie ir tikai dažus desmitus metrus biezi.

Dafne ir pavisam niecīgs pavadonis. Tā diametrs ir tikai 8 kilometri. Tas riņķo platajā A gredzenā un ir izveidojis spraugu, kuru dēvē par Kēlera spraugu. Tā ir tikai 45 kilometrus plata. Dafnes orbīta nav perfekti cirkulāra, reizēm tā ir spraugas centrā, reizēm kādā no malām. Dažreiz pavadonis atrodas zem gredzenu plaknes, dažreiz virs.

Kad Dafne atrodas tuvāk iekšmalai un virs plaknes, tad pavadonis pievelk tuvāk esošās gredzena daļiņas uz augšu. Kad pavadonis atrodas zem plaknes - daļiņas tiek vilktas attiecīgi uz leju. Tādejādi šī mijiedarbība rada tādus kā viļņus. Jau agrāk zinātnieki domāja, ka šādi viļņi eksistē. Tagad to pierāda jaunākie attēli no Cassini. Viļņu augstums ir aptuveni 1,5 kilometri, kas ir aptuveni 150 reizes vairāk nekā pats A gredzens, kura biezums ir aptuveni 10 metri.

Patlaban Saturna gredzeni ir pagriezušies ar aso malu pret Sauli. Līdzīgi kā saulrietā, kad jūsu ēna ir izteikti gara, šobrīd visi izciļņi Saturna gredzenā met ļoti garas ēnas, jo Saules stari iet praktiski paralēli gredzenu virsmai.

Attēlā labi redzams ir pats pavadonis kā balta lodīte, kura met izteikti garu ēnu. Tāpat abos attēlos var labi saskatīt arī viļņus, kurus gredzenos rada Dafne.

Cassini fotogrāfijas tapušas 2009. gada 8. jūnijā. Attālums līdz Dafnei tobrīd bija aptuveni 666 000 kilometri. Attēla izšķirtspēja ir 4 kilometri uz pikseli.

Ciclops

Komentāri

  1. bubu tieši 14.06.2009 domāja šādi:

    Nesapratu par to A4 lapu. Vienā teikumā rakstīts ka plānāki nekā A4 lapa, nākamajā - dažus desmitu metru biezi.

  2. Hmmzis tieši 14.06.2009 domāja šādi:

    Saakumaa veinkaarshi ir populaarzinaatnisks meerogu saliidzinaajums. Gredzenu biezuma attieciiba pret to platumu ir mazaaka nekaa A4 lapas biezuma/platuma attieciiba.

  3. riexc tieši 15.06.2009 domāja šādi:

    jā, un otrs teikums arī nav saprotams. kur tās 4 zemeslodes var satilpt?

  4. Muulis tieši 15.06.2009 domāja šādi:

    Nu, platumā taču. Tehniski 4 Zemes radiusu platumā.

  5. Muulis tieši 15.06.2009 domāja šādi:

    *diametru






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: