ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saīsināta diena uz Saturna


Publicēts: 29.07.2009

Īsāka darba diena - tas ir patīkami, ja tiek saglabāta tā pati alga, kas par garāku. Īsāka diennakts gan nav pārāk jauki, jo bieži vien nākas secināt, ka vajadzētu vēl kādas stundiņas pieķert klāt pie esošajām 24. Nabaga Saturna iedzīvotāji tikko ir piedzīvojuši diennakts saīsinājumu, jo Zemes astrofiziķi ir precizējuši diennakts ilgumu uz gredzenotā milža un tas ir izrādījies vēl īsāks.

Saturna diena jau tā bija īsa, bet nu tā ir kļuvusi par vēl piecām minūtēm īsāka, patiecoties starptautiskai astrofiziķu grupai, kurai izdevies precizēt Saturna dienas garumu. Tagad diennakts uz šīs planētas ilgst tikai 10 stundas 34 minūtes un 13 sekundes.

Planētas rotācijas ātruma noteikšanu apgrūtina fakts, ka uz tās nav pastāvīgu virsmas objektu. Mākoņi nāk un iet, tos nemitīgi pārveido spēcīgie vēji. Tādēļ astronomi savos aprēķinos izmantoja šīs planētas magnētisko lauku. Tomēr šis signāls ir svārstīgs un ne pārāk precīzi attēlo planētas rotāciju.

Oksfordas un Luisvillas universitātes zinātnieki savos aprēķinos izmantoja savādāku metodi, kas ir saistīta ar planētas fotoattēliem infrasarkanajā spektrā.

"Mēs secinājām, ka varam apvienot informāciju, kas ir iegūta infrasarkanajā spektrā ar Cassini kamerām, lai izveidotu planētas vēju 3 dimensiju karti," pastāstīja profesors Pīters Reds no Oksfordas. "Šī karte mums palīdz izsekot atmosfēras viļņus un virpuļus, tādejādi daudz precīzāk nosakot planētas griešanās ātrumu."

Lai arī piecas minūtes nešķiet nekas īpašs, Reds uzskata, ka šis atklājums ir svarīgs. "Tas nozīmē, ka mūsu agrākie pieņēmumi par vēja ātrumu, ir jāpārskata, jo, iespējams, mēs esam kļūdījušies par kādiem 250 kilometriem stundā," piebilda profesors. "Tas nozīmē arī to, ka laikapstākļi uz Saturna varētu izrādīties daudz līdzīgāki tiem, kurus mēs varam vērot uz Jupitera. Tādejādi abas planētas izrādītos līdzīgākas nekā tika uzskatīts līdz šim."

PhysOrg

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!