ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Reja un Epimētejs


Publicēts: 12.08.2014

Saturnam ir daudz vairāk pavadoņu nekā planētai, uz kuras mēs dzīvojam. Gredzenoto milzi pavada 62 "mēneši", no kuriem lielākais ir Titāns. Tajā ir sakopoti aptuveni 96% no visas matērijas, kas riņķo ap Saturnu. Atlikušo 4% lielākā daļa ir atvēlēta sešiem mazākiem pavadoņiem, bet pārējo 55 pavadoņu un slaveno gredzenu masa kopā ņemot ir pavisam niecīga.

Reja, kas ir lielākais no attēlā redzamajiem objektiem, pieder sešu augstāk minēto pavadoņu grupai. Netālu no tās redzams daudz mazākais Epimētejs.

Lai arī izskatās, ka abi pavadoņi atrodas tuvu viens otram, patiesībā tos šķir milzīgi attālumi. Fotografēšanas brīdī Cassini atradās aptuveni 1,2 miljonu kilometru attālumā no Rejas, bet no Epimēteja to šķīra aptuveni 1,6 miljoni kilometru. Tas nozīmē, ka attālums starp Reju un Epimēteju bija 400 000 km. Aptuveni tikpat kilometri ir no Zemes līdz Mēnesim.

Pat ja abi pavadoņi atrastos tuvāk, Reja vienalga izskatītos daudz lielāka. Šī pavadoņa diametrs ir 1528 km, kas ir aptuveni 10 reizes lielāks par Epimēteja izmēriem (113 km diametrs).

Abi attēlā redzamie Saturna pavadoņi nosaukti sengrieķu mitoloģijā minēto personāžu vārdos - titāns Reja un Prometeja brālis Epimētejs.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!