ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Naktī no 19. uz 20. jūliju būs jāsmaida


Publicēts: 19.06.2013

Fotografējoties mēs esam raduši smaidīt. Savas pozitīvās emocijas cenšamies iemūžināt un nodot citiem caur laikā sastingušiem momentiem. 2013. gadā, naktī no 19. uz 20. jūliju būs jāsmaida, jo mūs, kopā ar visu planētu, fotografēs Cassini. Šis būs viens no aizraujošākajiem un neparastākajiem 2013. gada notikumiem, kad Cassini varēs ne tikai iegūt vērtīgu informāciju par Saturna gredzeniem, bet arī atgādinās mums par "bālo, zilo lodīti".

Galvenais zinātniskais uzdevums un mērķis ir palūkoties uz retinātajiem gredzeniem, kas ieskauj Saturnu, lai analizētu izmaiņas laikā. Iepriekšējā Saturna sistēmas mozaīka tika izveidota 2006. gadā, kad izdevās noskaidrot, ka putekļainā E gredzena, kas "barojas" no Encelada izmestās matērijas, krāsa un spožums atšķiras dažādās orbītas vietās. Zinātnieki vēlas noskaidrot, kā šis gredzens izskatās pēc septiņiem Zemes gadiem jeb viena Saturna gadalaika, lai labāk izprastu šajā sistēmā notiekošos procesus.

Datu ieguvei tiks izmantotas gan optiskās kameras, gan spektrometri, kas darbojas dažādos elektromagnētisko viļņu garuma diapazonos.

Viens no interesantākajiem šīs sesijas papildus labumiem būs tas, ka Cassini kadrā iekļūs arī Zeme ar visiem tobrīd uz tās dzīvojošajiem cilvēkiem. Automatizēto zondi no Zemes šķirs aptuveni 1,44 miljardi kilometru. Zeme gan nebūs pārāk liela, attēlā tā aizņems aptuveni vienu pikseli lielu laukumu. Atšķirībā no 2006. gada fotogrāfijas, šogad Cassini fotogrāfija būs dabīgās krāsās, tādās, kādās Saturna sistēmu redzētu cilvēka acs.

Iespējas fotografēt Zemi no Saules sistēmas attālākajiem reģioniem nemaz nav tik bieži realizējamas. Parasti teleskopi netiek vērsti Zemes virzienā, jo mūsu mazā planēta atrodas ļoti tuvu Saulei un pastāv liels risks sabojāt aparatūru. Aizdomājieties, ka kopš pirmā mākslīgā pavadoņa starta 1957. gadā, Zeme no lielāka attāluma ir nofotografēta tikai divas reizes. Pirmo reizi šo uzdevumu pirms 23 gadiem paveica Voyager 1, kas fotografēšanas brīdī atradās 6 miljardu kilometru attālumā. Otrā izdevība bija 2006. gadā, kad Cassini atradās 1,49 miljardu kilometru attālumā no Zemes.

2013. gada 20. jūlija naktī no plkst. 00:27 līdz 00:42 smaidiet, cik vien skaisti iespējams. Drīkst arī pamāt. Cassini komanda cer, ka jūs iziesiet ārā, lūkosieties Saturna virzienā, pamāsiet automatizētajam fotogrāfam un iemūžināsiet sevi šajā brīdī, lai ar šīm fotogrāfijām vēlāk dalītos sociālajos tīklos.

"Es vēlos, lai cilvēki uz Zemes pārtrauktu savus darbus brīdī, kad Zeme tiks fotografēta, lai apjaustu šo brīnumu, ka mēs dzīvojam uz šīs mazās, zilās lodītes, un apzinātos starpplanētu izpētes devumu, kas paplašina mūsu pasaules redzējumu. Mēs esam sapņotāji, domātāji un pētnieki, kas dzīvo uz prātam neaptverami skaistas planētas. Atzīmēsim to, un lai šī diena kļūst par dienu, kad visa Zeme smaidīja," teica Kerolaina Porko no Kosmosa zinātnes institūta.

Arī mēs, StarSpace komanda, aicinām jūs izmantot šo mirkli, lai iztēlotos, cik maza, bet fantastiska ir mūsu planēta un tās iedzīvotāji, kuri naktī no 19. uz 20. jūliju tiks "saspiesti" pavisam nelielā attēla laukumā. Vai šīs fotogrāfijas lieliski nepapildinātu 2013. gada konkursa kategoriju "Cilvēks un astronomija"?

NASA, CICLOPS

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!