ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Nafta no zila gaisa


Publicēts: 2.02.2009

Ja jūs satrauc degvielas cenas un izsīkstošie naftas krājumi uz Zemes, ir laiks pārcelties uz Saturna pavadoņa Titāna, kur melnais zelts līst no "skaidrām" debesīm. Jaunākajos Cassini attēlos redzams jauns ezers, kurš visticamāk radies nolīstot ogļūdeņražu lietum.

Attēlos redzams dienvidu polārais apvidus. Salīdzinot attēlus, kas uzņemti ar aptuveni viena gada starpību, skaidri redzams, ka tur izveidojies jauns ezers. Iepriekšējā gada attēlos bija redzama paliela mākoņu sistēma, kas nākamjā gadā ir pavirzījusies tālāk, aiz sevis atstājot jaunu ogļūdeņražu krātuvi.

Daudzus gadus zinātnieki uzskatīja, ka tumšie laukumi Titāna ziemeļpola un dienvidpola apkaimē ir ar šķidrumu pildīti ezeri. Izmantojot augstas izšķirtspējas kameru ISS, kas atrodas uz Cassini kosmosa kuģa, zinātniekiem ir izdevies izveidot Titāna karti, kurā redzama gandrīz visa pavadoņa virsma.

Ziemeļu puslodē ogļūdeņražu rezerves ir lielākas nekā dienvidu puslodē. Tā kā ziemeļu puslodē pamazām iestājas siltāks gadalaiks, tad zinātnieki paredz, ka veidosies lielas mākoņu sistēmas un nokrišņi.

Daži no ziemeļu puslodes ezeriem ir milzīgi. Piemēram, Kraken Mare aizņem aptuveni 400 000 kvadrātkilometrus lielu platību. Kopējā ziemeļu puslodes ezeru platība ir par 40% lielāka nekā Kaspijas jūras aizņemtais laukums. Iespējams, ka uz Titāna pastāv arī ogļūdeņražu pazemes krātuves.

"Jaunākie pētījumi liecina, ka uz Titāna virsmas nav pietiekami daudz šķidra metāna, lai tas nodrošinātu atmosfēras atjaunošanos ilgākā laika periodā," pastāstīja Elizabete Tērtla no Džona Hopkinsa universitātes praktiskās fizikas laboratorijas. "Pat ja visi ezeri, ko mēs redzam, būtu piepildīti ar šķidru metānu, atmosfēra spētu atjaunoties tikai aptuveni 10 miljonus gadu."

Zinātnieki pēta vēl kādu interesantu īpatnību, kas vērojama uz Saturna pavadoņa - nokrišņi vērojami pārsvarā polārajos apgabalos, bet ekvatorā - milzīgi kāpu lauki.

"Titāna ekvatorā lietus līst tikai pavasarī un rudenī," pastāstīja Tonijs Deldženio no NASA. "Turpmāko gadu laikā mēs pievērsīsim uzmanību ekvatoriālajiem rajoniem, lai noskaidrotu, vai tur veidojas mākoņi un ezeri."

Titāns ir vienīgais pavadonis Saules sistēmā, kuram ir tik sarežģītas uzbūves atmosfēra. "Tā ir unikāla. Cik ilgi pastāv un turpinās pastāvēt atmosfēra, tas ir jautājums, uz kuru jāatrod atbilde," teica Tērtla.

CICLOPS

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!