ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Migla uz Titāna?


Publicēts: 31.08.2009

Titāns ir vienīgā vieta Saues sistēmā, izņemot Zemi, kur uz virsmas atrodams liels daudzums šķidruma. Apstākļi uz Titāna gan ir krietni savādāki nekā uz Zemes. Pirmkārt, tur ir daudz aukstāks un šķidrumi ir dažādu veidu ogļūdeņraži. ”Metāns uz Titāna ir tas pats kas ūdens uz Zemes.” saka astronoms Mike Brown. Šobrīd Brauns ar kolēģiem ir atklājuši vēl vienu līdzību. Uz Titāna ir migla. ”Visi šie spilgti degošie sarknīgi baltie ielāpi ir miglas vāli virs Titāna virsmas vēlā dienvidu vasarā.” raksta Brauns savā blogā.

Bet kā gan tas var būt? Migla parasti parādās tikai gadījumā, ja: 1. atmosfērā ir šķidrums (proti, Titāna atmosfērā ir ievērojams mitruma daudzums). 2. atmosfēras temperatūra ļoti strauji atdziest. Bet Titāna atmosfēra ir ļoti bieza, tāpēc atdziest ļoti lēnām. Turklāt atmosfēra jau ir ļoti auksta un padarīt to vēl vēsāku būtu diezgan grūti. ”Pat ja Sauli izslēgtu pavisam”, saka Brauns, ”vienalga Titana atmosfērai būtu nepieciešami 100 gadi, lai tā atdzistu. Un pat aukstākie reģioni uz virsmas ir pārāk karsti, lai mitrums jebkad varētu kondensēties miglā.”

Lai mitrums nonāktu Titāna atmosfērā, šķidrajam metānam vajadzētu iztvaikot. Ja tas iztvaiko, tam būtu jālīst. Lietus nozīmē straumes, ezerus, eroziju un ģeoloģiju. Migla nozīmē, ka uz Titāna patlaban notiek aktīvs metāna hidroloģiskais cikls, kas tur dara dies vien zina ko. Vienīgais veids, kā migla var veidoties un uzturēties virsmas tuvumā ir mitrums un auksts ”gaiss”. Un vienīgais veids, kā iegūt aukstu ”gaisu” uz Titāna, ir likt tam saskarties ar kaut ko aukstu: piemēram iztvaikojošs šķidra metāna ezers.

Neizskatās, ka migla būtu sastopama tikai tumšajos dienvidpola apgabalos, kur vairumā sastopami ogļūdeņražu ezeri. ”Šķiet tā vairāk vai mazāk atrodama visā dievidpola tuvumā. Es minu, ka dienvidu vasaras polārā lietus sezona, ko mēs novērojam jau vairākus gadus, ir izveidojusi šķidrā metāna ezerus visā polārajā reģionā. Tagad tie lēnām iztvaiko atpakaļ atmosfērā un pamazām pārvietosies uz ziemeļpolu, kur, manuprāt, mēs varam sagaidīt vēl vienu vētrainu vasaras sezonu. Nepārslēdziet kanālu. Ziemeļu vasaras saulgrieži būs 2016.gadā.”

Tagad nāk jautrākā daļa, (ja ar miglu uz Titāna nebija gana :) Brauns meklē nelielu zinātnisku palīdzību. Brauna un viņa kolēģu garadarbu var izlasīt šeit. Brauns labprāt vēlētos, lai vairāk zinātniski orientētu cilvēku to izlasītu, izteiktu savas domas un piezīmes, norādītu uz kādu ačgārnību, pateiktu vai argumenti ir pieņemami. ”Domāju, ka mēģināšu veikt eksperimentu tepat uz Zemes. Droši rakstiet atsauksmes par manu dokumentu. Saprotu, ka tas nav ikvienam. Sūtiet tos man vai komentējiet manā blogā. Es nopietni uztveršu nopietnus komentārus un izmaiņas tiks ietvertas gala dokumentā pirms tas tiks publicēts.”

Universe today
Rakstu sagatavoja Ints

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!