ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ledus oļi uz Titāna


Publicēts: 14.05.2010

Plūdi ir izskalojuši kanālus Ksanadū apgabalā uz Saturna pavadoņa Titāna. NASA zondes Cassini dati liecina, ka šīs upju gultnes klāj mirdzošas ledus bumbas, kuru izmērs svārstās no dažiem centimetriem līdz dažiem metriem.

"Mēs uzskatām, ka tas, kas noticis šajā reģionā, ir līdzīgs process tam, kā uz Zemes veidojas upju oļi," teica Alise Le Galla no NASA JPL. "Straume nogludina akmens bluķus."

Daudzās kalnainās vietās pasaulē masīvas lietusgāzes var radīt dubļu nogruvumus un plūdus. Spēcīgās straumes no kalniem lejup veļ dažāda izmēra akmens bluķus. Uz Titāna plūdi notiek periodiski ļoti sen, un tie ir ārkārtīgi spēcīgi. Uz Titāna, atšķirībā no Zemes, lietu veido šķidrs metāns un etāns. Savukārt klints bluķi uz Titāna sastāv no ūdens ledus, kas -180oC temperatūrā ir ciets kā akmens.

Uz Titāna "upju akmeņi" tika novēroti Eiropas kosmosa aģentūras zondes Huygens nosēšanās vietā, kas atradās netālu no ekvatora uz robežas starp Adiri un Šangrilā reģioniem. Arī šajā apgabalā bija vērojamas pazīmes, kas liecināja par plūdiem, kuri līdzi atnesuši 2 līdz 20 centimetrus lielus akmeņus.

Ksanadū apgabalā novērotie līkloču kanāli Cassini radara datos izskatījās daudz gaišāki nekā vieta, kur nolaidās Huygens. Šie kanāli, kuru radara attēls tika iegūts 2008. gada maijā, ir spožākie objekti uz Titāna, kādi saskatīti ar radaru.

Le Galla un viņas kolēģi secināja, ka visticamākais izskaidrojums šādam spožumam ir caurspīdīgu, sfērisku nosēdumu blīva koncentrācija šajos kanālos. Efekts būtu līdzvērtīgs, ja šie kanāli būtu nokaisīti ar mākslīgajiem briljantiem.

Šīs sfēras visticamāk ir veidotas no ūdens ledus ar nelielu amonjaka piejaukumu. Tās ir ideāls "spogulis", kas labi atstaro pret tām raidīto signālu.

Xanadū ir īpaši izdevīgs reģions šādiem pulēšanas darbiem, jo ir plašs un slīpums ir vērsts dienvidu virzienā. Plūsmas varēja pārvietot šīs sfēras simtiem kilometru lielos attālumos. Iespējams, ka Titāna zemajās temperatūrās ūdens ledus ir veidojams, tam sadursmēs deformējoties nevis lūztot, kā tas notiek uz Zemes. Plūsmu ātrums varētu būt aptuveni 1 metrs sekundē.

"Ilgu laiku bija grūti saprast, kādēļ Ksanadū ir tik gaišs," teica Stīvs Vols no NASA JPL. "Ir grūti iedomāties šādus objektus dabīgos apstākļos, bet mēs uzskatām, ka tie varētu izskaidrot mīklu."

Pētnieku grupa turpinās pētīt šo fenomenu, lai noskaidrotu, vai kaut kur vēl dabā pastāv šādi objekti, kā arī veiks ūdens ledus īpašību izpēti, lai noskaidrotu, kā tas uzvedas Titāna aukstumā.

"Tas ir vēl viens piemērs, ka Titāns ir Zemei līdzīga pasaule," teica Linda Spilkere no NASA JPL. "Iespējams, ka mums izdosies ieraudzīt metāna plūsmu kādā no šiem kanāliem, kad uz Titāna mainīsies gadalaiki."

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!