ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kur Titāns dabūja metānu


Publicēts: 12.08.2009

Titāns, Saturna pavadonis ir dīvaina vieta Saules sistēmā. Astronomi jau gadu desmitiem ilgi prāto, no kurienes ir radies metāns Titāna atmosfērā. Iespējams, ir izdevies izskaitļot šīs gāzes avotu.

Metāns Saules gaismā ilgi nepastāv. Saules stari to ātri sadala citās organiskajās molekulās. Tādēļ metāna esmība Saules sistēmā pati par sevi šķiet sensacionāla un ievērības cienīga lieta.

Tas nozīmē, ka metāns uz Titāna nav bijis pārāk ilgi, savādāk tas viss būtu jau sadalījies. Tas atmosfērā ir nonācis salīdzinoši nesen. Uz Zemes pastāvīgu metāna esamību atmosfērā nodrošina dzīvie organismi.

Tieši tādēļ Marsa atmosfērā atrastais metāns, kaut niecīgos daudzumos, izraisīja patiesu sajūsmu. Iespējams, ka metāna avots uz Marsa arī ir dzīvi organismi? Tikpat labi metānam varētu būt citi izcelsmes avoti. Uz Zemes tie ir arī vulkāni, pazemes avoti un ķīmiskas reakcijas starp iežiem un ūdeni.

Uz Titāna atmosfēru veido lielākoties slāpeklis, tomēr metāna īpatsvars tur ir ievērojams. Kā un no kurienes metāns nonāk atmosfērā?

Patlaban par visticamākajām tiek uzskatītas divas versijas, kurās neietilpst visfantastiskākā - tā par dzīvajiem organsmiem, kas izdala metāna gāzi.

Viena no iespējām ir dzelzs reakcija ar magnija silikātiem, ūdeni un oglekļa dioksīdu, kas notiek zem pavadoņa virsmas. Līdzīgas rekacijas ir novērotas arī uz Zemes, piemēram, zem Kanādas esošajos prekambrija iežos.

Otrā versija pamatojas uz pieņēmumu, ka metāns tika ieslēgts Titāna iežos un ledū, planētu un pavadoņu veidošanās procesā. Šobrīd metāns atmosfērā nonāk no šīm kabatām, ledum izkūstot.

Starptautiska planetāro ģeologu grupa apgalvo, ka viņiem ir izdevies atrisināt mīklu, kurš no šiem diviem iemesliem varētu būt atbildīgs par metāna esamību Saturna pavadoņa atmosfērā. To nevarot izskaidrot ar ķīmisko reakciju procesiem, jo metānā konstatētās ūdeņraža un deitērija attiecības nebūtu iespējams iegūt šādā ceļā. Iespējams, ka primordiālā metāna sastāvā esošā ūdeņraža un deitērija attiecības ir tādas pašas kādas patlaban novērojamas uz Titāna.

Kā uzzināt vai šī versija ir pareiza? Ģeologi uzskata, ka vienīgais veids kā pārbaudīt šo versiju, būtu izpētīt citu pavadoni - Enceladu, kas, visticamāk, ir veidojies no tā paša primordiālā metāna. Arī Encelads šad tad izdala metānu. Izpētot Encelada izdalītā metāna sastāvu, varētu atrisināt šo jautājumu.

Atliek tikai gaidīt rezultātus no Cassini komandas.

ArXiv

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!