ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Karstais Saturns


Publicēts: 4.10.2009

Ir atklātas jau vairāk kā 350 citplanētas. Dažas lielākas, dažas mazākas. Dažas no tām ir tā dēvētie "karstie Jupiteri", dažas atgādina tādus ledus milžus kā Neptūnu un Urānu. Pavisam nesen citplanētu pulciņā sākušas parādīties Zemes izmēriem tuvākas planētas. Planēta, kas riņķo ap zvaigzni HD149026, neiekļaujas īsti nevienā no šīm kategorijām.

Šī citplanēta pēc masas ir salīdzināma ar Saturnu, bet tās diametrs ir daudz mazāks. Ko tas nozīmē? Šis fakts liecina, ka HD149026 planētas blīvums ir lielāks un tā nav gāzes planēta, bet to visticamāk veido ledus vai cieti ieži. Šo planētu nevarētu nosaukt par "karsto Jupiteru", kuru parasti veido ūdeņradis un hēlijs un kura riņķo cieši tuvu zvaigznei.

Septiņu astronomu komanda CfA zinātnieku Heteres Knutsones un Deivida Šarbonē vadībā izmantojoa IRAC kameru, kas atrodas Spitzera infrasarkano staru observatrijā, lai iegūtu datus par temperatūru uz planētas, kas riņķo ap zvaigzni HD149026.

Šī ir viena no retajām citplanētām, kura šķērso zvaigznes disku tā, ka no Zemes to ļoti labi var novērot. Kad planēta aiziet aiz zvaigznes jeb veidojas sekundārais aptumsums, īsi brīdi pirms šī notikuma var redzēt planētas dienas pusi. IRAC kamera ļāva izmērīt planētas dienas puses spožumu ar precizitāti 0,04%. Aprēķinātā dienas puses temperatūra ir aptuveni 1440 K (1100oC). Savukārt nakts pusē planētas virsma ir tikai 900 K (630oC) karsta.

Temperatūras starpību nosaka citplanētas atmosfēra. Zinātnieki spriež, ka atmosfērā varētu notikt kaut kādi cirkulācijas procesi, ūdens abosrbcija un atstarošana. Astronomi uzskata, ka šīs planētas atmosfērs sastāvs vēl sagādās pārsteigumus.

Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!