ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Karsta kritenes uz Titāna


Publicēts: 11.03.2010

Ilgu laiku zinātnieki lauzīja galvu, mēģinot izprast nelīdzeno virsmu un plašās ielejas ar viļņotajām malām, kuras redzamas Saturna pavadoņa Titāna virsmas radara attēlos. Izrādās, ka Titāns ir tāda pati savdabīgu kanjonu zeme kā mūsu pašu planēta, kur šādas virsmas veidojumi tiek saistīti ar karsta topogrāfiju.

Karsta kritenes ir plaši izplatīti veidojumi uz Zemes. Arī Latvijā mēs tādas varam sastapt. Karsta veidojumi rodas, kad ūdens izskalo pamatiežu slāņus, atstājot dramatiskus klinšu veidojumus un caurumus.

Titāna Sikunas labirinti izskatās līdzīgi kā Baltais kanjons Jūtas štatā ASV, Darai kalni Papua Jaungvinejā un Guanksī province Ķīnā. Materiāls, protams, atšķiras, uz Titāna nebūs ūdens, bet gan šķidrs metāns un etāns. Cietu iežu vietā tur varētu būt organisko materiālu sajaukums. Savukārt procesi, visticamāk, ir līdzīgi.

"Lai arī Titāns ir svešāda pasaule, kur valda daudz zemāka temperatūra, mēs saskatām daudz līdzību ar Zemi," teica Karls Mičels no NASA JPL. "Karsta veidojumi liecina, ka zem pavadoņa virsmas notiek daudzi procesi, kurus mēs tiešā veidā nevaram novērot."

Patiešām, ja karsta topogrāfija uz Titāna ir tāda pati kā uz Zemes, uz Saturna pavadoņa varētu pastāvēt arī alas.

"Es iemīlēju Titānu kopš pirmajiem Cassini attēliem, kuros bija redzama Šangrilā smilšu jūra," pastāstīja Maiks Malaska. Viņš ir organiskās ķīmijas speciālists, kas savu brīvo laiku velta interneta vietnei www.unmannedspaceflight.com un NASA datu vizualizācijai.

Malaska sadarbojās ar Cassini radara komandas zinātnieci Dženiju Radebo, kura "piespēlēja" Malaskam radara datus, kas iegūti 2007. gada 20. decembrī. Malaska izveidoja šī apgabala attēlu savā datorā un bija pārsteigts, ka dažām ielejām nav redzamas noteces vietas, pa kurām projām aizplūdis šķidrums.

Izpētot informāciju par šādiem ģeoloģiskiem veidojumiem, Malaska atklāja, ka uz Zemes šāds reljefs ir tipisks karsta veidojumiem. Piemēri ir atrodami visur pasaulē. Malaska izpētīja karsta reljefa attēlus, kādi ir pieejami Google Earth. Viņam palīdzēja arī citi Cassini komandas zinātnieki - Ralfs Lorencs un Toms Farrs.

Malaska vēlējās izveidot šī apgabala 3D attēlus un animāciju. Sadarbībā ar diviem citiem brīvprātīgajiem pētniekiem - Bjornu Džonsonu un Dagu Elisonu - tapa šī animācija (.MOV; 33,9 MB).

"Mans modelis atbilst pašreiz iegūtajiem datiem," teica Malaska. "Protams, Cassini var lidot pāri šim reģionam atkal un apgāzt manu ideju. Es ceru, ka tā tomēr tiks apstiprināta."

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!