ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jauns skats uz Saturnu un Zemi


Publicēts: 15.11.2013

Saturna sistēma mūsos izraisa apbrīnu. Tik perfekta un sakārtota šķiet šī dūmakainā planēta ar tās smalkajiem gredzeniem un neskaitāmajiem pavadoņiem. Cassini komanda saviem sekotājiem un Saturna faniem ir sagādājusi burvīgu dāvanu - Saturna sistēmas panorāmu, kurā redzamas arī citas planētas - sarkanais Marss, karstā Venēra un mums tik mīļā Zeme.

Lai radīto šo satriecošo panorāmu, Cassini komanda izmantoja 141 platleņķa fotogrāfijas. Attēlā redzamā apgabala šķērsizmērs ir  651 591 kilometri. Tajā iekļauti visa gredzenu sistēma līdz pat E gredzenam.

"Vienā fotogrāfijā Cassini mums ir pasniedzis sauju ar dārgakmeņiem," teica Cassini attēlu apstrādes grupas vadītāja Kerolaina Porko no Kosmosa zinātnes institūta. "Un tas notika dienā, kad cilvēki visā pasaulē smaidīja, lai atzīmētu faktu, ka viņi dzīvo un blāvās, zilās lodītes."

Šī mozaīka ir daļa no kampaņas "Pamāj Saturnam", kad cilvēki jau iepriekš zināja, ka 19./20. jūlijā Cassini fotografēs Saturna sistēmu un šajā kopainā būs redzama arī Zeme. NASA aicināja cilvēkus visā pasaulē piedalīties šajā notikumā, pamājot Saturnam un līdzdalot attēlus sociālajos tīklos.

Fotogrāfijā kā niecīgi punkti redzama Zeme, Venēra un Marss, kā arī septiņi Saturna pavadoņi, ieskaitot Enceladu. Aplūkojot attēlu uzmanīgi, pamanīsiet ledus geizerus, kuru izmestās daļiņas papildina E gredzenu.

Gaisīgais E gredzens kā milzīgs halo ieskauj Saturnu un tā iekšējos gredzenus. Tā kā tas ir tik retināts, vislabāk to ir pamanīt tad, kad gaismas avots atrodas aiz tā, kad niecīgās daļiņas izceļas, pateicoties gaismas difrakcijas efektam.

Mums šī ir kārtējā brīnišķīgā Saturna fotogrāfija, bet zinātniekiem tā ir informācijas krātuve, kas palīdz uzzināt kaut ko jaunu par unikālo Saturna sistēmu.

"Šī mozaīka ir ievērojama ar iespaidīgo augstas kvalitātes datu apjomu par Saturna difūzajiem gredzeniem, atklājot daudz un dažādas intriģējošas struktūras, kuras mēs cenšamies izprast," pastāstīja Cassini projektā iesaistītais zinātnieks Mets Hedmans no Aidaho universitātes. "E gredzenā mēs redzam struktūras, kuras visticamāk ietekmējuši tādi faktori kā Saules gaisma un Encelada gravitācija."

Zeme nav Cassini fotosesiju iecienītākais objekts, jo mūsu planēta atrodas ļoti tuvu Saulei. Spīdekļa gaisma var sabojāt jutīgos kosmiskā aparāta uztvērējus. Tādēļ zinātnieki sagaidīja brīdi, kad Saule, skatoties no Cassini skatu punkta, atradīsies aiz Saturna. Šāda izdevība radās 2013. gada 19. jūlijā.

"Ilga un sarežģīta riņķošana Saturna sistēmā ir ļāvusi mums pētīt to no dažādiem punktiem," pastāstīja Cassini projekta zinātniece Linda Spilkere no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas (JPL). "Šādi attēli mums ne tikai atklāj gredzenotās planētas skaistumu, bet arī palīdz uzlabot izpratni par blāvo gredzenu evolūciju un to, kā šādi diski veidojas ap planētām, kas ir kā norādes par Saules sistēmas veidošanos ap Sauli."

Cassini startēja 1997. gadā un jau vairāk kā deviņus gadus pēta Saturna sistēmu. NASA plāno turpināt misiju līdz 2017. gadam, tādejādi iegūstot daudz jaunu attēlu un zinātnisko datu, kas palīdzēs arvien vairāk iepazīt Saturnu un tā dažādos pavadoņus.

NASA JPL

Komentāri

  1. cylon tieši 15.11.2013 domāja šādi:

    Ja nebūtu parādīts priekšā, nemūžam nevarētu pateikt, kura ir Zeme un kurš Marss...






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!