ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jauns enerģijas avots!


Publicēts: 14.02.2008

... atrodas ... uz Titāna! Lieliski, vismaz Zemei nedraud enerģētiskā krīze. Protams, tik vien tāds sīkums kā aizbraukt uz Titānu un atvest līdz Zemei Saturna pavadoņa bagātīgās ogļūdeņražu rezerves.

Pamatojoties uz Cassini jaunākajiem datiem, uz Saturna lielākā pavadoņa Titāna ir simtiem reižu vairāk šķidro ogļūdeņražu nekā uz Zemes visu fosilo iegulu kopā. Tas patiešām ir iespaidīgi, jo Titāns ir tikai uz pusi lielāks kā Mēness.

Ja uz Zemes ūdens ir tā viela, kas cirkulē atmosfērā, veido ezerus, jūras un upes, nolīstot pār Zemi lietus veidā, tad uz Titāna to pašu ciklu veic metāns un etāns. Piedevām ogļūdeņraži tur sastopami arī cietā formā, veidodami milzīgas kāpas ekvatora rajonā. Zemes ogļu krājumi ir neiedomājami niecīgi salīdzinot ar tiem, kas atrodami uz Titāna. Titāns burtiski ir planētas izmēra ogļūdeņražu fabrika.

Titāna virsmas vidējā temperatūra ir -1790C. Patlaban Cassini ir veicis aptuveni 20% virsmas kartēšanu, atklājot vairākus simtus ogļūdeņraža ezeru un jūru pavadoņa ziemeļu puslodē. Daudzi no tiem ir vairāk kā 10m dziļi. Dienvidu puslode vēl nav pietiekami izpētīta.

2005. gadā Eiropas kosmosa aģentūras zonde Huygens lēnām nolaidās uz Titāna virsmas, analizējot atmosfēru un apgādājot zinātniekus ar pārsteidzošiem virsmas fotoattēliem. 2008. gada 22. februārī Cassini lidos pāri zondes nosēšanās vietai, lai savāktu uzkrātos datus.

PHYSORG

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!