ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ekskursija pa Titānu


Publicēts: 7.01.2003

Jūs pamostieties ilgi pēc pirmās rīta blāzmas uz Titāna, Saturna lielākā pavadoņa. Nav nekādas steigas, jo diena būs gara – 15,9 Zemes dienas, ja gribam būt precīzi.

Ārpusē debesis ir nespodras, ne gluži kā uz Zemes pilnmēness naktī. Oranžas.

Jūs ietērpjaties vislabākajā un tehniski visattīstītākajā skafandrā. Aizsardzība pret dziļu sasalumu. Jūs ziniet, ka gan vasarā, gan ziemā, ziemeļos vai dienvidos, sals ir visuresošs. Vojager to apstiprināja labu laiku atpakaļ.

Ārpusē jūsu soļi saceļ putekļus un ledus zem kājām gurkst. Liela metāna upe plūst gar jūsu dzīvojamo rajonu un ietek rāmā jūrā – šķidra, bet svešāda tā stiepjas līdz horizontam.

Jums aiz muguras pret nespodrajām debesīm paceļas augstākie Titāna kalni, kas izskatās nedaudz nožēlojami. Titāniskie kalni neatbilst savam nosaukumam. Neviens no tiem nepārsniedz 2 kilometru augstumu.

Augšā redzamā saule izskatās kā pūkaina, oranža tenisa bumba, praktiski neefektīva, jo atrodas ļoti tālu, un slikti redzama biezā smoga slāņa dēļ. Dūmakas aizplīvurotais Saturns rēgojas kā milzīgs spoks. Šķiet tikai rokas stiepiena attālumā.

Maigs vējš dzenā nabadzīgo skaitu pūkaino mākoņu augstu debesu jumā. Gandrīz divreiz augstāk nekā jūs spējat atsaukt atmiņā savu mājpasauli – Zemi.

Izskatās, ka līs.

Titāns, kādu mēs pazīstam, un Titāns, kādu nepazīstam

„Tas ir auksts, tumšs un kluss,” skaidroja Ketlīna Griffita, zinātniece no Ziemeļarizonas universitātes, kuras pēdējo pētījumu rezultātā tika atrasti spēcīgi pierādījumi, ka uz Titāna ir mākoņi un tur līst lietus.

Griffita un citi zinātnieki stāsta, ka par miglā tītā mēness virsmu ir maz datu. Lielākā daļa no iepriekš lasītā ir izdomājums: metāna okeānu un upju esamība; putekļu slānis uz virsmas, ko izraustījusi smoga nosēšanās; pamatiezis, kuru veido ledus; un iespējams, ka Titāna kalni ir vēl pieticīgāki augstumā.

Bet, pateicoties Griffitai un viņas kolēģiem Džozefam Hallam un Tomasam Geballem, Titāna atmosfēras attēls ir kļuvis skaidrāks.

„Cauri smoga plīvuram mēs visticamāk neredzētu zvaigznes,” skaidroja Griffita. „Uz zemes, atmosfēra iespējams būtu skaidra un redzamība bez šķēršļiem.”

„Katru nedēļu augstu debesīs uzrastos reti mākoņi, gandrīz vai nesaredzami. Nolītu lietus un mākoņi pazustu. Ļoti reti, iespējams reizi gadā, mākoņi aizklātu debesis un vienu vai divām dienām.”

Šī regulārā mākoņu bagātība, gluži kā daudzas citas lietas uz Titāna, ir neizskaidrojamas.

Kamēr neviens nerekomendē cilvēka ceļojumu uz Titānu tuvākajā nākotnē, Griffita un viņas kolēģi cer, ka Cassini kosmosa zonde, kura Titānu apmeklēs 2004. gadā, būs labs zinātnisko datu avots, kas paplašinās zināšanas par spocīgo mēnesi.

Vēl daži fakti par Titānu

  • Titāna diametrs ir 5150 kilometri, aptuveni 40% no Zemes izmēriem.
  • Biezā migla vēl sastopama aptuveni 200 kilometru augstumā
  • Atmosfēras spiediens uz Titāna virsmas ir aptuveni par 60% lielāks nekā uz Zemes jūras līmenī.
  • Atmosfēras temperatūra uz Titāna virsmas ir -178 grādi pēc Celsija.
  • Tāpat kā uz Zemes, vissastopamākā gāze ir Slāpeklis. Bet, atšķirībā no mūsu mājām, otrā sastopamākā ir metāns. Vēl atmosfērā ir atrodams vismaz ducis citu gāzu.
  • Titāna atmosfēras blīvus aptuveni 10 reizes pārsniedz Zemes atmosfēras blīvumu
  • Titāns ir otrs lielākais pavadonis Saules sistēmā. Lielākais ir Jupitera Ganimēds.
  • Titāns un Ganimēds ir lielāki par Merkūriju un Plutonu.
  • Titāns acīmredzami ir pagriezis pret Saturnu vinue un to pašu virsmu, orbitējot ap gāzes gigantu (arī Mēness pret Zemi vienmēr ir pagriezis vienu un to pašu virsmu). Tādejādi Titāna diena ir līdzvērtīga laikam, ko tas pavada veicot pilnu apli ap Saturnu.
  • Titāns apriņķo Saturnu aptuveni 16 Zemes dienu laikā (15.9454 dienas)
  • Titāna orbīta atrodas 1 221 830 kilometru attālumā no Saturna centra.

Robert Roy Britt (SPACE.com)

Komentāri

  1. mario tieši 27.07.2009 domāja šādi:

    būtu jauki šādu ekskursiju izlasīt par katru no mūsu saulessistēmas planētām. kā arī aprakstīt tur esošas skaņas, smaržas un, piemēram, ja ir ieslēgts radio, kas tur būtu dzirdams.

  2. Hmmzis tieši 27.07.2009 domāja šādi:

    Hmm, neslikta ideja. Varbuut, ja sanaaks laiks kautko vareetu arii uzrakstiit :).






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!